Ministerul Mediului alaturi de Asociatia CORB 44 si agentia de publicitate Draftfcb au lansat campania sociala „Nu fi dezordinar”, pentru a constientiza populatia sa protejeze mediul, prin colectarea selectiva a gunoielor din locurile destinate recrearii, a anuntat joi ministerul.
Campania are doua componente, respectiv una tehnica, care consta in amplasarea de pubele in spatiile destinate recrearii din jurul oraselor (lizierele padurilor) si una de comunicare, care urmareste constientizarea si educarea populatiei.
„Picnicul, o traditie deja la romani, poate si trebuie sa devina o experienta civilizata, cu responsabilitate fata de natura. Animalele nu au nicio vina si nu trebuie sa traiasca in aerul irespirabil pe care il lasa gunoaiele uitate in paduri de dezordinari. In Romania lipsesc pubele in zonele de picnic, iar oamenii arunca gunoiul unde apuca. Pe de o parte, pentru ca nu au unde, pe de alta parte, pentru ca nu sunt foarte constienti de efectul gunoiului lasat”, se mai arata in comunicat.
Solutia propusa de campanie consta in amplasarea a 8.400 de pubele in toata tara (cate 200 in fiecare judet) in locurile traditionale de picnic si informarea cetatenilor despre campanie si despre locurile unde sunt amplasate aceste pubele.
Potrivit organizatorilor, dezordinarul este persoana care merge in padurile de pe langa orase sau pe langa rauri, care face gratar, care isi ia copiii, familia, animalele de casa, dar care uita sa stranga sticlele, pungile de plastic, gunoiul menajer si orice altceva mai poate rezulta dintr-o iesire la aer curat.
Presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Mihail Faca, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa la Bistrita, ca Ministerul Mediului pregateste o lege a picnicului. Actul legislativ va obliga autoritatile sa asigure conditii adecvate celor care ies la iarba verde, iar pe cei care servesc masa in aer liber sa pastreze mediul curat sub sanctiunea amenzilor.
Sursa: Realitatea TV