O amenda de 3000 de lei nu va aduce inapoi arborii taiati “legal” de pe cursul raului Nera

Inspectorii silvici suceveni au întocmit 6 sesiz?ri penale pentru doborâri ilegale de arbori
O amenda de 3000 de lei nu va aduce inapoi arborii taiati “legal" de pe cursul raului Nera
O amenda de 3000 de lei nu va aduce inapoi arborii taiati “legal” de pe cursul raului Nera

Grupul Ecologic de Colaborare Nera, organizatie nonguvernamentala, apolitica si nonprofit (detalii pe www.gecnera.ro, www.facebook.com/GECNERA), a monitorizat in perioada noiembrie – decembrie 2013 calitatea mediului natural de pe cursul raului Nera , intre localitatile Zlatita si Bazias (confluenta cu Dunarea) in cadrul implementarii proiectului Watchdog si advocacy destinate stoparii activitatilor antropice ilegale care agreseaza mediul din sudul Banatului.

Prin scrisoarea nr. 2132/20.12.2013 GEC Nera a notificat si a cerut, in baza Legii 544/2001, autoritatilor direct responsabile un punct de vedere cu privire la situatia din teren a taierilor de mare amploare a arborilor de pe cursului raului Nera. GEC Nera considera ca in teren regimul de taiere al acestor arbori nu a respectat Codului Silvic, Legea Apelor si Legea Ariilor Naturale Protejate din umatoarele motive:

Din imaginile realizate de catre GEC Nera si partenerul Asociatia Aurora din Serbia in cadrul monitorizarii pe perioada noiembrie – decembrie 2013 rezulta ca cioatele arborilor taiati in aceasta perioada nu au avut marcajul Inspectoratuiui de Regim Silvic iar multi arbori sunt taiati la un nivel mediu de 1,5 m de la suprafata terenului.
Pe zone intregi au fost taiati toti arborii maturi fara a se lua in consideratie conservarea ecosistemului raului care este un avanpost la intrare in aria de protectie speciala Balta Nera – Dunare din Parcul Natural Portile de Fier.
Au fost taiati doar arbori maturi iar lastarisurile si tufisurile, care produc de fapt marile blocaje in scurgerea apei pe rau la viituri, au ramas intacte.
arbori taiati parc national Nera

Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic Timisoara a trimis catre GEC Nera in data 28.01.2014, dupa expirarea timpului legal prevazut de Legea 544/2001, un raspuns in care se afirma ca intre localitatile Zlatita si Bazias taierile de arbori au fost legale dar au fost sistate deoarece Primaria Socol, propietarul principal al terenurilor impadurite, nu finalizase la data controlului procedura de obtinere a autorizatiei de exploatare a lemnului iar pentru acest motiv institutia a fost amendata cu 3000 lei.

Deci dupa cum spune ITRSV Timisoara, taierile au fost curat legale dar neautorizate. Ne-am fi asteptat ca ITRSV Timisoara sa propuna Politiei intocmirea de dosare penale pentru cei care au macelarit arborii intr-o zona neautorizata. Acestia tot hoti de lemn se numesc chiar daca au taiat intr-o zona in curs de autorizare, care pe timpul taierilor produse nu a fost supraveghiata de nimeni.

Cu astfel de taieri „legale”, care nu respecta legea, farmecul vaii Nerei de la granita cu Serbia dispare incet si sigur asa cum deja a disparut, din aceleasi motive, pe malul sarbesc.

Cu privire la aceste evenimente, GEC Nera va atentiona pe d-na ministru Lucia Varga ca la modificarea Codului Sivic sa nu fie luate in considerare, ca model, taierile „legale” de pe cursul raului Nera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *