Descoperirea a fost facuta de un astrofizician si un paleontolog.
In ultimii 500 de milioane de ani, potrivit astrofizicianului Adrian Melott de la University of Kansas si palentologului Richard Bambach, de la Smithsonian Institute, au existat extinctii in masa la fieare 27 de milioane de ani.
Extinctii in masa periodice au fost propuse si in trecut si s-a sugerat ca Soarele ar avea un companion cu o orbita lunga de 27 de milioane de ani. De fiecare data cand se apropie trimite o ploaie de asteroizi si comete din Norul Ort, o parte din ele lovindu-se de Pamant. Aceste corp ipotetic a fost numit „Nemesis”.
Se pare insa ca regularitatea acestor extinctii si perioada de timp la care se petrec este de fapt dubla fata de descoperirile anterioare, fapt care contrazice existenta lui Nemesis.
In ultimii 500 de milioane de ani Soarele s-a apropiat insa de alte stele, iar forta gravitationala a acestora ar fi afectat orbita lui Nemesis, fiind aproape imposibil sa pastreze o orbita exacta de 27 de milioane de ani. Cercetatorii cred ca fosilele de la care s-a propus existenta lui Nemesis, acum sunt de fapt o dovada impotriva acestuia.
Regularitatea extinctiilor sugereaza ca nu este vorba de un corp ceresc, ci ceva mult mai aproape de Pamant. Este putin probabil ca ceva din spatiu sa mentina un program atat de precis, pe o perioada atat de indelungata.
Potrivit telegraph.co.uk, extinctiile nu sunt uniforme, variind de la catastrofe majore care aproape distrug viata in intregime, pana la unele mai mici, cum ar fi ultima in care au disparut circa 10% din specii. Desi se petrec in medie la 28 de milioane de ani, nu vin niciodata la un moment exact, putand intarzia sau succeda cu diferente de 10 milioane de ani.
NU trebuie sa intram in panica. Ultimul asemenea eveniment a avut loc in urma cu 10 milioane de ani si este suficient timp sa ne dam seama de cauze. Studiul celor doi cercetatori a fost publicat in Solar and Stellar Astrophysics.
Sursa: Realitatea TV