Conform ISU o ”FORȚĂ DUMNEZEIASCĂ” asfixiază cetățenii din București și din țară!

0
3007

În ultimele 24 de ore au fost trimise spre Garda de Mediu aproape 600 de sesizări legate de poluarea aerului, în Municipiul București și Județul Ilfov, cel mai mare număr de sesizări înregistrate de la începutului anului 2020.

Sesizările au fost transmise pe contul oficial de Facebook al Gărzii Naționale de Mediu și prin intermediul platformei civice independente www.protectiamediului.org, prin care sesizările trimise de cetățeni ajung direct la Garda Națională de Mediu și birourile județene ale acestei instituții.

Majoritatea subiectelor sesizărilor a fost pe teme precum: poluarea aerului și arderi de deșeuri, dar și câteva cu subiectul „incinerare de miriști și resturi din gospodării”, „arderea cauciucurilor”. În conținut oamenii semnalau că aerul este irespirabil, ”miros puternic de deșeuri arse”, ”miros de fum/cauciuc ars” și „sistemele independente de monitorizare înregistrează valori foarte mari de poluare a aerului”.

La nivel național, județele din care au provenit cel mai mare număr de sesizări în ultimele două luni sunt: Ilfov, Suceava, Arad, Constanța, Timiș, Brașov, Vrancea, Bacău, Giurgiu, Vâlcea, la care se adaugă Municipiul București.

Într-un caz din Municipiul București, când membri ai Grupului Civic Kisseleff au ales să sune la 112, aceștia au fost transferați către Serviciul de Pompieri, unde li s-a precizat că se incinerează deșeuri în comuna Periș – jud. Ilfov și că vântul care ducea noxele înspre alte localități reprezintă „o forță dumnezeiască” pentru care pompierii nu au soluții.

De asemenea, în perioada 5-8 aprilie, în diferite cartiere din București și periferia NE a Capitalei, Mogoșoaia, Buciumeni, Rosu, Corbeanca, Buftea, cu precădere pe durata nopții, mirosul a fost dispersat pe durata zilei. Sesizările privesc inclusiv cartiere sudice, precum Progresul, Văcărești, dar și Drumul Taberei.

Având în vedere condițiile meteo din perioada semnalată de public, conform datelor de la statia meteo Baneasa, vântul a bătut DOAR din direcția NE și apoi, succesiv, dinspre N, NE și E. Având în vedere vârfurile concentrațiilor înregistrate pe durata nopții precum și condițiile meteo, sursa poluării în Capitală nu este doar incendiul de la Periș, așa cum au afirmat reprezentanții Gărzii de Mediu, ci există și alte surse neidentificate.

În contextul situației de urgență declarate pentru infecția COVID-19, o analiză contextuală aduce în atenția publicului faptul că „un factor care explică distribuția geografică și demografică a cazurilor grave și numărului total de cazuri este gradul de cronicitate al expunerii la poluare, în special la poluarea cu particule în suspensie PM 2.5”.Particulele în suspensie PM 2.5 și PM 10 sunt generate de ”arderea de combustibili fosili de tip păcură, arderea incompletă a carburanților auto (la statul în trafic, de pildă), dar mai ales arderea deșeurilor de plastic de toate tipurile”.

În contextul situației pandemiei declarată în 11 martie a.c. de către Organizația Mondială a Sănătății și a stării de urgență în care România a intrat prin semnarea Decretului din data de 16 martie 2020 de către Președintele Statului, ”am solicitat unei serii de instituții avizate, precum Administrația Prezidențială, Guvernul României, Ministerului Mediului, Ministerului Administrației Interne și Ministerului Apărării Naționale, să efectueze investigații utilizând mijloace tehnice adecvate, de ex. camere cu infraroșii aeropurtate, (orele 22-24) pe durata nopții pentru detectarea surselor de ardere, fie ele incinerare de deșeuri, arderi de miriști, activități ilicite de extragere a firelor metalice din pneuri și cabluri electrice, și să oprească orice activitate de incinerare și poluare a aerului pe suprafața teritoriului țării cu sancționarea drastică a autorilor”, a declarat Liana Buzea, activist de mediu, reprezentantul platformei ProtectiaMediului.org.

_________________________

ProtecțiaMediului.org este prima platformă civică independentă din România care facilitează accesul direct al cetățenilor la instituțiile responsabile cu monitorizarea și protecția mediului, fiind o interfață între cetățeni și instituțiile statului.

Andreea-Liana Buzea, ecologist activist român, a construit proiecte de protecția mediului în România încă din 2003. EcoAssist a fost primul său proiect: implementarea unui sistem de colectare separată a deșeurilor din Academia de Studii Economice din București. În 2010 a inițiat și reprezentat legal prima ediție a mișcării sociale ”Let’s Do It, România!” curățenia țării într-o singură zi, iar din 2011 a fondat și coordonat inițiativa națională de împădurire ”Plantăm fapte bune în România!”, prin Asociația EcoAssist al cărui membru fondator și președinte a fost între anii 2008 și 2017.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.