Oamenii au evoluat din cauza schimbarii dietei

Mai multe fosile nou descoperite au oferit indicii despre dieta oamenilor primitivi, intr-un moment important al evolutiei, cand o mancare mai buna ne-a ajutat sa marim capacitatea cognitiva.evolutia oamenilor

Oase vechi de doua milioane de ani care apartineau pestilor, crocodililor si broastelor testoase, animale acvatice cu o carne bogata in acizi grasi, au fost descoperite in apropierea unor unelte de piatra, langa lacul Turkana din Kenya.

„Stim ca creierul hominid crestea in acea perioada, dar avem foarte putine dovezi ca oamenii puteau sa isi imbunatateasca dieta”, a declarat arheologul Davind Braun de la Universitatea din Cape Town.

Pastrate in sedimente care au fost asezate in urma unor inundatii bruste, fosilele descrie in „Proceedings of the National Academy of Sciences” ar fi putut fi lasate acolo de orice specie umanoida care a trait in jurul lacului Turkana.

Potrivit wired.com, una dintre aceste mici specii hominide au evoluat in Homo erectus, o specie cu un creier si fizic considerabil mai mari. Acest stramos al nostru avea un limbaj primitiv si chiar se organiza in triburi. Cum s-a produs insa acest salt evolutionar este un mister.

Creierul este un organ care are nevoie de multa energie. Daca ne luam dupa cimpanzei, primele specii hominide aveau o dieta compusa din fructe, plante si insecte. Creierele mari nu putea evolua cu o asemenea mancare. „Se pare ca dieta noastra a evoluat pentru a sustine un organ atat de scump din punct de vedere energetic”, a mai adauga Braun.

Arheologul crede ca raurile si zonele inundabile ale lacurilor au oferit primilor oameni o oportunitate de a vana cu risc minim. „Cand lacurile si raurile se retrageau, animalele ramaneau prinse, iar ramasitele erau culese cu usurinta, avand astfel acces la o hrana mult mai bogata, prinsa fara a-si pune viata in pericol”, a incheiat arheologul din Africa de Sud.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *