Farmacia verde pentru problemele ochilor

Plantele medicinale au efect benefic in tratarea unor afectiuni oculare precum conjunctivita si unele inflamatii ale pleoapelor.craite

Prin efectul lor emolient, antiinflamator si antiseptic, plantele pot atenua simptomele unor afectiuni oculare. O conditie esentiala pentru folosirea acestor remedii este ca plantele sa fie perfect curate si depozitate in conditii igienice, in caz contrar existand riscul agravarii problemelor oftalmologice.

De asemenea, vesela folosita pentru prepararea leacurilor trebuie sterilizata in prealabil. Este important insa ca remediile naturiste sa nu se substituie tratamentului clasic, ci sa il completeze, cu acordul oftalmologului.

Silurul, eficient in conjunctivita

Planta de la care se folosesc partile aeriene, silurul este util in combaterea unor afectiuni oculare. Tinctura si sucul din aceasta planta, obtinut prin presare, se pot folosi pentru spalaturile oculare in conjunctivita mucopurulenta, deoarece calmeaza durerea. Acestea sunt recomandate pentru spalarea ochilor care lacrimeaza din cauza vantului, oboselii ochilor cauzata de concentrarea prelungita a privirii si in inflamatiile oculare.

In acest scop, se pot face tamponari cu tinctura de silur in jurul ochilor sau se pot tine comprese timp de o jumatate de ora. Tot in caz de conjunctivita se pot face bai de ochi cu infuzie preparata din trei linguri de musetel la o cana cu apa. Se mai pot aplica si comprese cu infuzie de turita mare (doua linguri de planta la o cana cu apa).

Patlagina reduce inflamatia pleoapelor

Blefarita, inflamatie a marginilor libere ale pleoapelor, poate beneficia de un tratament adjuvant pe baza de plante. Cea mai indicata este baia locala cu o infuzie preparata din doua linguri de patlagina la o cana cu apa. Asemanator se mai pot prepara infuzii din albastrele, sulfina sau din sunatoare, care se aplica pe pleoape, sub forma de comprese.

Urciorul trece cu galbenele

O umflatura mica langa o geana poate fi semn de urcior. Pe masura ce evolueaza, aceasta umflatura poate elimina puroi. Intr-o prima faza, se pot face tamponari locale cu infuzie de galbenele preparata din doua lingurite de planta la 200 ml de apa. Asemanator, pentru tamponarea ochilor se mai pot folosi infuziile de salvie sau de coa–
da-soricelului.

Ghimbirul combate iritatiile

Ghimbirul este descongestionant si astringent, calitati ce recomanda planta pentru tratarea iritatii-lor oculare. Consumat ca atare, ghimbirul poate preveni ruperea capilarelor oculare. Pentru ochii obositi sunt indicate compresele cu infuzie de petale de trandafir, o lingurita la un litru de apa. Impotriva cearcanelor, dau rezultate compresele cu infuzie de tei, obtinuta din patru linguri de flori la o cana cu apa.

Sfat: Compresele cu infuzii de plante se mentin pe pleoape cel mult 30 de minute.

Craitele cresc acuitatea vizuala

Florile craitelor contin carotenoide, substante cu beneficii pentru vedere. Din florile de craita se extrage, pe baza unui proces tehnologic, heleniena, folosita in tulburarile de adaptare a ochiului la intuneric si in caz de luminozitate scazuta. Intern, se pot administra, intr-o cura de o luna, 10 picaturi de extract, de trei ori pe zi, dupa mese. De asemenea, tot pentru imbunatatirea vederii, se mai poate consuma ceai de craita, preparat dintr-o lingurita de flori uscate la o cana cu apa clocotita. Se pot bea doua-trei cani pe zi.

Specialistul nostru – Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie competenta in apifitoterapie, reflexoterapeut

Albastrelele, sub forma de comprese cu infuzie din flori, au efect calmant si sunt utile in caz de conjunctivite si de blefarite. Silurul se foloseste atat intern, cat si extern, pentru actiunea sa antiinflamatoare si antalgica la nivel ocular. Se prepara o infuzie din 30 g de silur uscat la 500 ml de apa clocotita; se fac spalaturi oculare de 3-4 ori pe zi.

Se pot face si bai de ochi cu amestec de apa de trandafir si infuzie de silur. Sucul pur de aloe vera reduce inflamatia si iritatia in caz de conjunctivite; se pune in fiecare ochi cate o picatura, dimineata si seara. Galbenelele au efect antiseptic si calmant, fiind utile in caz de conjunctivite si de blefarite, sub forma de comprese cu infuzie.

Feliile de castravete aplicate pe pleoape reduc inflamatiile date de conjunctivita.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *