Oamenii au refuzat evacuarea

Familia Golescu, amenintata de alunecarea de teren de la halda de steril Panga Nord din comuna Mateesti, a refuzat ieri evacuarea. Oamenii au spus ca nu pleaca din zona pana cand nu vor primi bani ca despagubire si un teren pe care sa isi refaca locuinta. Proprietarii altor trei case ce pot fi puse in pericol au declarat ca nici ei nu parasesc zona pana cand nu li se spune cine ii va despagubi. Autoritatile au declarat ca ii vor evacua pe oameni cu forta in momentul in care alunecarea va ajunge langa case.

VALCEA. Familia Adrian Golescu, propusa luni seara pentru evacuare, a refuzat ieri sa plece din zona si sa i se demoleze casa. Desi alunecarea era ieri la 39 de metri de casa, familia Golescu isi luase doar necesarul din locuinta, aparatura electronica, hainele, mesele si paturile, pe care le-au dus la o ruda. „Vreau sa stiu unde ne duc, ca la caminul cultural nu merg. Unde sa ma duc eu cu doi copii la caminul cultural? Acolo nu am conditii, nu am apa curenta, canalizare si nici electricitate. Am doi baieti, unul de zece ani si altul de 12, si nu ma pot duce cu ei acolo ca se imbolnavesc. In caminul cultural nu am nici o posibilitate sa imi cresc copiii”, a spus Adrian Golescu.

Barbatul a povestit ca a luat bani de la doua banci ca sa isi ridice casa si are rata pe zece ani, cate 900 de lei pe luna. „Sa las totul si sa plec fara sa mi se spuna nimic? Aici am investit bani sa am apa curenta, canalizare, pe cand la camin nu am nimic. Toti vin, se uita, pleaca si noi ramanem tot ca prostii. Sa vina o comisie de la Bucuresti la fata locului, sa faca o evaluare, sa ne spuna care e suma despagubirilor, daca ne da casa ori teren pe care sa construim”, a explicat Adrian Golescu. Trei familii, Constantin Garla, Grigore Mateescu, Eutropie Trascau, au casele situate la zece metri de locuinta lui Golescu si sunt amenintate si ele de alunecarea de teren.

Oamenii „le-au cerut” autoritatilor pistoale
Familia Golescu nu a acceptat ieri ca angajatii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „General Magheru” (ISU) Valcea si muncitorii Exploatarii Miniere Berbesti sa intre pe proprietatea lor si sa le demoleze casa pentru a recupera materialele de constructie. In momentul in care Anuta Handolescu, subprefectul judetului Valcea, si inspectorul-sef al ISU, colonelul Adrian Mesescu, au incercat sa il convinga pe Adrian Golescu sa accepte evacuarea pentru ca e in pericol, zeci de localnici din zona s-au strans si au inceput sa faca scandal. „Daca nu ne spuneti cand ni se fac case sau daca vom fi despagubiti atunci sa ne impuscati. Sa ne duceti la cimitir. De ce nu ne-ati adus pistoale?”, strigau in cor localnicii care urmeaza sa fie evacuati, dar si cativa sinistrati veniti in zona. Unul dintre ei a amenintat ca va sparge geamul de la masina prefecturii ca sa fie inchis, pentru ca nu are unde sa se duca, dar apoi s-a linistit. „Sa imi dea banii in mana si teren pe care sa imi fac casa si ma mut. Sa vina de la Bucuresti, sa ne dea banii si abia apoi sa bage jandarmii pe proprietatile noastre sa le darame. Nu plecam daca nu stim in cat timp ni se fac casele”, i-a spus Adrian Golescu subprefectului. Acelasi lucru l-a sustinut si Eutropie Trascau, alt localnic a carui casa e amenintata de halda de steril. „Daca acceptati evacuarea mai recuperati ceva din casa, dar, daca refuzati in continuare acest lucru si ploua in aceasta noapte, vine tot sterilul ca o mamaliga peste casele dumneavoastra si nu mai luati nimic”, le-a explicat oamenilor Anuta Handolescu.

Case modulare pentru sinistrati
Anuta Handolescu impreuna cu colonelul Adrian Mesescu au inspectat ieri mai bine de o ora zona in care are loc alunecarea de teren si au constatat ca pericolul se mentine. „Sus pe halda exista doua lacuri care propaga alunecarea de teren si de acolo, de pe versanti, se vede cum se -infoaie- pamantul. Alunecarea are doua directii: una spre casele oamenilor si alta spre paraul Taraia. Alunecarea nu se va opri pana cand cele doua lacuri nu se vor goli. In momentul in care nu va mai fi apa in ele, se va stabiliza si alunecarea de teren. Grav e ca se rupe halda si catre orasul Berbesti si pune si acolo zona in pericol”, le-a explicat Anuta Handolescu localnicilor. Aceasta a precizat ca, din punctul ei de vedere, vinovate de producerea acestei situatii sunt, in proportie de 50%, Exploatarea Miniera si administratia locala din perioada 1997 si 2003, care a preluat halda.

Pentru ca oamenii au refuzat sa fie mutati in caminul cultural, autoritatile au hotarat sa aduca in zona case modulare in care sa stea sinistratii. Doua locuinte modulare urma sa ajunga ieri in zona, din localitatile Gradistea si Alunu, si alte doua vor fi aduse astazi din municipiul Ramnicu Valcea. Casele modulare vor fi montate pe terenul de sport din zona si vor fi racordate la reteaua de curent electric. Oamenii nu au fost incantati nici de ideea de a sta in casele modulare si au cerut sa li se spuna exact daca li se vor face alte locuinte. „In momentul in care sterilul va ajunge langa casa oamenilor, ei vor fi evacuati cu forta daca vor continua sa refuze acest lucru, pentru ca institutiile statului au obligatia sa le salveze vietile”, a spus subprefectul Handolescu. Alunecarea de teren se afla ieri la 25-30 de metri de cursul paraului Taraia si situatia era monitorizata de reprezentantii Serviciului de Gospodarire a Apelor (SGA) Valcea.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *