Ochii au ajutat evolutia animalelor

Ochii au ajutat evolutia animalelor

Cea mai bine pastrata pereche de ochi care dateaza din perioada cambriana arata ca vederea animalelor s-a imbunatatit in urma cu mai bine de jumatate miliard de ani in urma, dupa cum au descoperit cercetatorii australieni.

Descoperirea a fost publicata in revista “Nature” si arata ca dezvoltarea vederii puternice la animale a fost un factor cheie pentru evolutia vietuitoarelor din acea vreme.

Dr Michael Lee, de la South Australian Museum si University of Adelaide, a declarat ca perechea de ochi a ajutat si la determinarea vitezei si magnitudinii inovatiei evolutionare care a aparut in acea perioada.

“Daca am privi dezvoltarea vietii complexe de-a lungul unei zile, atunci totul s-ar fi intamplat in prima ora din zi. Fosilele noastre sunt din acea prima ora. Inca de la inceput animalele au avut ochi asemanatori cu cei ai animalelor din zilele noastre”, a explicat Lee.

Pozitia si dimensiunea ochilor sugereaza ca animalele care i-au avut au fost pradatoare si puteau sa vada si pe intuneric foarte bine.

Acesti ochi seamana foarte mult cu cei intalniti in zilele noastre la insecte, deoarece au peste 3.000 de lentile aranjate in asa fel incat sa creeze “un punct bine determinat pentru vedere”.

Vederea artropodelor era de 30 de ori mai puternica decat vederea trilobitilor, despre care se credea pana acum ca au avut cei mai buni ochi de atunci.

Se pare ca vederea trilobitilor era atat de slaba incat abia daca simteau ceva pe timp de noapte sau pe timp de zi, iar dupa standardele moderne ar fi putut fi considerati “aproape orbi”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *