Ocolul Silvic „Stejarul”, nici la „stat”, dar nici privat

Pentru cei care nu stiu, Ocolul Silvic „Stejarul” este o regie de interes local, aflata in subordinea Consiliului Local, cu un consiliu de adminstratie format din sapte membri, printre care se numara, obligatoriu, un reprezentant al Finantelor si unul al Inspectoratului Silvic Teritorial.

Activitatea principala o constituie adminstrarea de paduri, fie ele ale persoanelor fizice, juridice, composesorate sau ale primariilor. Personalul ocolului este format de 24 de persoane, dintre care sase pentru partea de administrare si 18 persoane in teren.

7 la suta din padurile Salajului

„Imi place sa ne consideram un fel de alternativa la Regia Nationala a Padurilor, in regim concurential si nu un copil mai mic al acesteia”, declara Vasile Stan, seful de ocol. „Avem in grija un numar 6.544 de hectare de padure, adica circa 7 la suta din total fond forestier pe judet, fiind vorba in principal de speciile fag si stejar. Din acestea, 1.550 apartin primariei Zalau. Mai avem contracte de prestari servicii cu specific forestier pentru paduri in zona Cuzaplac, Ciumarna, Stana, Agrij, Camar, Carastelec, Criseni sau Boghis. Avem peste 400 de contracte de administrare a padurilor cu persoane fizice, la care se adauga cele cu persoanele juridice si primariile din judet. Din pacate, este un mare neajuns faptul ca padurile sunt imprastiate si pot fi mai greu administrate, dar nu avem ce face”, apreciaza aceeasi sursa.

Padure sacrificata pentru autostrada

In ceea ce priveste adminstrarea Padurii primariei Zalau, cota anuala de taiere de circa 4.000 mc care, prin valorificare, respectiv vanzare de busteni scosi la drum, a adus deja in acest an un venit de circa 300.000 lei. In prezent se incearca identificarea partii de padure ce va fi taiata pentru a face loc autostrazii, suprafata ce poate atinge circa 15 hectare. „Banii obtinuti din aceasta defrisare vor fi la dispozitia consiliului local, insa sugestia noastra este ca o parte din ei sa fie folositi pentru a cumpara teren degradat si a face plantatii”, considera Stan. Tot legat de padurea din in vecinatatea Zalaului se afla in faza de licitatie pentru proiectul tehnic al parcului „Bradet”, proiect cu o valoare de peste 500.000 de euro. Se spera ca acest proiect, ce va aduce zalauanilor un loc de promenada dar si spatii de joaca pentru copii, sa fie finalizat in circa un an. Alte proiecte de viitor vizeaza cresterea suprafetei administrate in mod direct sau prin contracte de prestari servicii la 7.500 – 8.000 de hectare, realizarea unui depozit de lemn, amenajarea drumurilor forestiere si achizitionarea unei masini de transport lemne.

Masini de spalat si aragazuri aruncate in padure

Cea mai mare nemultumire a celor ce adminstreaza padurea zalauanilor este legata de modul in care cei ce trec prin ea inteleg sa se comporte. „Am strans impreuna ce cei de la firma de salubrizare AVE camioane de gunoi de pe Meses. Nu mica ne-a fost mirarea sa descoperim aruncate in padure masini de spalat si aragazuri. Mi-as dori ca simtul civic al oamenilor sa fie mai bine dezvoltat”, concluzioneaza seful de ocol.

Sursa: Magazin Salajean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *