E munca multa, migaloasa si foarte multa grija. Intai, toamna, se recolteaza samanta de la pomi care au in jur de 70 de ani. Aceasta se trimite la dezaripat, intr-un centru special. De aici samanta, care are 2-3 mm, se planteaza direct in pamant, in pepiniera.
Primavara urmatoare, apar primele ace. Dureaza cam cinci ani pana cand bradutii ating 5 centimetri in diametru si pot fi mutati in plantatii. Ajung acolo, unde mai trec inca 15-20 de ani pana cand pot fi recoltati ca pomi de
Craciun”, explica inginerul Valentin Trisca, seful Biroului de Protectie, Paza si Regenerare a Padurilor din cadrul Directiei Silvice Bistrita. Se uita cu drag la arborii pepinierei din cartierul bistritean Sarata, incercand sa explice ca un pom de Craciun se „creste” in 20 de ani si ca tratamentul la care brazii sunt supusi anual, in decembrie, seamana cu un macel. Directia Silvica Bistrita va scoate la vanzare in acest an circa 1.400 de brazi proveniti din taieri de ingrijire. Toti vor fi marcati cu sigilii crotaliere si se vor vinde la preturi variind intre 15 si 40 de lei.
Sursa: Universul Padurii