Un vechi contract de privatizare care nu prevede conditii de protectie a mediului ii permite actualului proprietar, oligarhul rus Oleg Deripaska, sa negocieze de pe pozitii dure cu vanzatorul, statul roman.
Grupul Basic Element, care controleaza fabrica de alumina Cemtrade (Oradea), a anuntat ca va vinde deseurile rezultate din productie, pe suma simbolica de 1 euro, in loc sa le izoleze cu un „sarcofag”, operatiune evaluata la 15 milioane de euro.
Chiar si vandute pentru prelucrare, deseurile, considerate „periculoase” intr-un document al Guvernului roman, nu vor disparea in totalitate mai devreme de zece ani.
Alumina se obtine din minereu de bauxita spalat cu soda caustica. Oxidul de aluminiu (alumina) e separat, astfel, de oxizii de fier, siliciu, calciu. Acesti oxizi, cu soda caustica, se depoziteaza in halde, adica in gropi.
La Cemtrade sunt 6 milioane de tone de asemenea namol („slam rosu”), intinse pe 41 de hectare. Izolarea lor intr-un „sarcofag” garantat pe maximum 25 de ani ar costa intre 13 si 15 milioane de euro. Cemtrade a cerut, de mai multe ori, statului roman, sa dea 90 la suta din acesti bani, sustinand ca majoritatea deseurilor provin dinainta privatizarii.
Desi recunoaste ca sunt deseuri „istorice”, a caror depozitare a inceput in anii 60, statul a refuzat cererea proprietarilor. Potrivit unor surse guvernamentale, in anul 2000 Fondul Proprietatii de Stat le-a vandut fabrica (numita atunci ALOR) fara a include vreo clauza de mediu in contract.
Sursa: Hotnews