OMS: virusul gripei porcine nu mai poate fi mentinut sub control

De la o zi la alta, tot mai multe cazuri de persoane infectate cu virusul gripei porcine sunt depistate in diferite tari ale lumii. Pe fondul acestei situatii, un oficial din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) a facut o declaratie ingrijoratoare: virusul gripei porcine, detectat prima data in Mexic, nu mai poate fi mentinut sub control.
gripa porcina in mexic
Adjunctul directorului general al OMS, Keiji Fukuda, este de parere ca statele trebuie sa se concentreze pe limitarea efectelor virusului. Acesta ar fi provocat moartea a 152 de persoane in Mexic, dar numai 20 sunt confirmate oficial, in timp ce in Statele Unite, Canada, Spania si Marea Britanie au fost inregistrate versiuni mai usoare ale virusului.
Mai mult, OMS a ridicat nivelul de alerta de la 3 la 4, ceea ce presupune ca virusul are capacitatea de a se transmite de la om la om si poate provoca epidemii. „Aceasta situatie poate fi interpretata ca un mare pas catre o pandemie. Dar este in acelasi timp si o faza care arata ca inca nu am ajuns la acest stadiu”, a declarat Fukuda. „Cu alte cuvinte, in acest moment am facut un pas in directia respectiva, dar o pandemie nu este considerata inevitabila”, a explicat oficialul. In plus, reprezentantii OMS sustin ca nici macar controalele sanitare la frontiere, in special prin camerele cu senzori termici in aeroporturi, nu sunt utile pentru depistarea pasagerilor infectati cu gripa porcina.

Vom avea un vaccin peste 8 luni
Primele vaccinuri impotriva gripei porcine ar putea fi gata in termen de 4 pana la 6 luni, dar pentru productia in cantitati mari vor fi necesare mai multe luni, a adaugat oficialul din cadrul OMS. Ca atare, vaccinul ar putea ajunge si in Romania in aproximativ opt luni. Directorul Institutului de Boli Infectioase „Matei Bals”, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, sustine ca toate cazurile de gripa porcina confirmate in Europa nu sunt semnificative pentru declansarea unei epidemii in tarile europene. Mai mult, directorul institutului sustine ca transmiterea interumana pe teritoriul Europei nu s-a dovedit, astfel ca nu putem vorbi de o epidemie. „Virulenta virusului nu este foarte mare, el inca nu s-a stabilizat si este posibil sa dispara in foarte scurt timp, mai ales ca nu suntem in sezon gripal, iar virusii respecta, in general, o anumita sezonalitate”, a adaugat prof. Streinu-Cercel. Cu toate acestea, Guvernul pregateste un plan de masuri speciale pentru evitarea unei epidemii si in tara noastra.

Sursa: Curentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *