Doua ONG-uri implicate in procesul referitor la eliberarea certificatului de urbanism pentru Rosia Montana Gold Corporation, Alburnus Maior si Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, au tinut sa explice situatia printr-un comunicat remis presei.
“Intr-un raport de presa de azi, 18 aprilie 2012, Gabriel Resources anunta o decizie recenta a Tribunalului Cluj privind cel mai recent certificat de urbanism obtinut de companie pentru proiectul Rosia Montana. Potrivit comunicatului Gabriel Resources, “Tribunalul a reafirmat validitatea Certificatului de Urbanism 87/2010 (“CU87″)”. Cele doua organizatii non-guvernamentale considera ca raportul Gabriel dezinformeaza publicul si investitorii companiei privind natura reala a hotararii Tribunalului Cluj si privind adevaratele efecte juridice ale hotararii. CU 87 a fost eliberat companiei Rosia Montana Gold Corporation de catre Consiliul Judetean Alba la 30 aprilie 2010. Actiunea judecatoreasca prin care ONG-urile au solicitat anularea actului a fost introdusa pe data de 4 iulie 2011. La primul termen al cauzei, paratul Consiliul Judetean Alba a invocat aceea ca actiunea a fost tardiv introdusa fata de momentul emiterii actului, date fiind prevederile Legii contenciosului administrativ si a cerut ca actiunea ONG-urilor sa fie respinsa ca tardiva. Pe data de 17 aprilie 2012 Tribunalul Cluj s-a pronuntat pe acest aspect procedural, a admis sustinerea paratei si a respins actiunea ONG-urilor ca fiind tardiv introdusa. Respectarea termenului de introducere a actiunii este verificata de instanta inaintea oricaror dezbateri pe fondul cauzei. Constatarea de catre instanta a tardivitatii actiunii inceteaza judecata fara ca fondul actiunii, anume legalitatea actului, sa mai fie cercetat”, se arata in documentul citat.
Tribunalul Cluj a considerat aceea ca actiunea ONG-urilor a fost tardiv introdusa. Tribunalul Cluj nu a verificat legalitatea CU 87/2010. Hotararea Tribunalului Cluj nu este irevocabila, putand fi atacata la Curtea de Apel Cluj.
“Este interesant modul in care Gabriel ‘raporteaza’ presei si investitorilor sai in privinta naturii certificatelor sale de urbanism si a actiunilor judecatoresti menite sa le invalideze. Dupa ce au fost anulate de instante certificatele de urbanism precedente, Gabriel a insistat mult timp pe aspectul ca de fapt certificatele de urbanism nu produc niciun fel de efecte juridice, avand un rol pur informativ. Acum dintr-o data vedem o declaratie de presa conform careia “certificatele de urbanism sunt parte a regimului juridic asociat obtinerii autorizatiei de construire pentru orice fel de demers de constructie”, declara Eugen David, Presedintele Alburnus Maior.
“Dat fiind ca planurile de urbanism in baza carora a fost emis acest certificat de urbanism au fost anulate in mod irevocabil de catre Curtea de Apel Alba, acest certificat nu mai poate produce niciun fel de efecte legale in procedura de evaluare a impactului asupra mediului sau in ansamblul procedurii de obtinere a autorizatiei de construire”, a declarat Av. Marius Harosa, care reprezinta interesele celor doua ONG-uri.