Adunarea Generala a Natiunilor Unite a votat o rezolutie introdusa de mai multe state arabe care cere Israelului sa nu mai dezvolte, sa produca sau sa posede arme nucleare. Deasemenea se mai cere ca statul din Orientul Mijlociu sa adere Tratatul de neproliferare nucleara (TNP), desi in trecut Israelul a ignorat de mai multe ori genul acesta de apeluri, fie ca au venit din partea unor tari sau a unor organisme internationale. ONU a mai solicitat in plus ca Israelul sa permita inspectorilor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) sa verifice fara restrictii toate bazele militare nucleare.
Rezolutia ONU, care este mai mult simbolica, a fost depusa de Egipt in numele mai multor state arabe si a fost votata de reprezentantii a 161 de tari. Impotriva documentului au votat 5 state (printre care si SUA, care detine drept de veto in Consiliul de Securitate) iar alte 18 s-au abtinut.
Este putin probabil ca Israelul sa tina cont de votul majoritatii statelor din lume. In 2012, ONU a mai cerut oficial statului evreu sa adere la Tratatul de neproliferare nucleara “fara intarziere”, dar fara niciun efect.
Pe de alta parte Israelul insista ca singurul pericol nuclear din regiune ar fi Iranul. In schimb, regimului de la Teheran, a respins in mod repetat aceste acuzatii, sustinand ca nu doreste decat dezvoltarea, cu ajutorul Rusiei, a unui program nuclear civil, in vederea acoperirii deficitului energetic al tarii. Deasemenea liderii iranieni au mai condamnat in trecut folosirea armelor de distrugere in masa.
Oficial in lume exista doar cateva mari puteri care detin arme atomice, acestea fiind Statele Unite ale Americii, Rusia, Marea Britanie, Franta si China. Acestor tari li se adauga India, Pakistanul si Corea de Nord, state care nu au semnat insa Tratatul de Neprolifereare Nucleara.
Israelul este considerat singura putere nucleara din Orientul Mijlociu, desi oficial nu recunoaste (dar nici nu neaga) faptul ca ar detine bomba atomica. Aceasta tara este membra a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), dar nu este semnatara a Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare (TNP).
Israelul ar dispune de cateva sute de focoase nucleare, conform unui articol publicat in luna iunie 2012 de catre un grup de experti ai Institutului international de studii strategice din Londra (IISS). Conform expertilor britanici, aceste focoase pot echipa rachetele balistice intercontinentale Jericho I, precum si rachetele cu raza medie de actiune Jericho II. Potrivit grupului de cercetare IHS Jane’s, specializat in colectarea de informatii militare, Israelul poseda intre 100 si 300 focoase nucleare, fapt ce plaseaza acest stat la egalitate cu Franta si Marea Britanie, devansand China.
Programul nuclear israelian a fost lansat la sfarsitul anilor ’50 in cooperare cu Franta. Israelul a incheiat o intelegere cu Statele Unite in anul 1969, prin care s-a angajat sa se abtina de la orice test nuclear si de la orice declaratie publica pe acest subiect. In schimb, Washingtonul s-ar fi angajat sa nu exercite presiuni asupra Israelului in chestiunea nucleara. De altfel, intregul program nuclear israelian este bine protejat de cenzura militara.