ONU intoarce clima si pe-o parte, si pe alta

La Viena au debutat lucrarile Conventiei-cadru a Natiunilor Unite privind modificarile climatice cauzate de fenomenul de incalzire globala

Peste o mie de specialisti din intreaga lume participa, pe parcursul acestei saptamani, la reuniunea din capitala austriaca referitoare la efectele negative ale fenomenului de incalzire a planetei.

Potrivit acestora, in urmatorii 25 de ani, mecanismele de investitii si fluxurile financiare menite sa contribuie la combaterea efectului de sera vor fi modificate.

Summitul, ce se desfasoara in capitala Austriei si care ia in discutie in exclusivitate aspectele legate de modificarile climatice la nivel mondial, este, de fapt, o pregatire a conferintei de la Bali, ce urmeaza sa aiba loc in luna decembrie.

La Viena, expertii prezenti vor continua negocierile privind reducerea gazelor cu efect de sera, in special dupa anul 2012, cand Protocolul de la Kyoto, semnat in 1997, expira. Cel putin 155 de tari au semnat, in 1992, Conventia-cadru a Natiunilor Unite privind schimbarile climatice (CCNUCC).

In 1997, guvernele implicate au decis redactarea unui tratat aditional, numit Protocolul de la Kyoto. Acesta, nesemnat de Statele Unite, a intrat in vigoare pe 16 februarie 2005. In plus, din 1988, Grupul Interguvernamental pentru Evolutia Climei (GIEC) ofera periodic respectivelor guverne rapoarte si consultanta referitoare la problemele climei.

155 miliarde de euro pentru tarile sarace

Potrivit documentului preliminar al Conferintei de la Viena, tarile in curs de dezvoltare, cu o economie nesigura, vor avea nevoie de investitii de cel putin 155 miliarde de euro pentru a-si mentine, pana in 2030, nivelul emisiilor de gaz cu efect de sera la cotele actuale. De asemenea, sume importante sunt necesare si pentru ca aceste state sa se adapteze „din mers” la consecintele produse de schimbarile climaterice.

Ministrul mediului din Lesotho, Monyane Moleleki, a subliniat ca tara sa, a carei principala resursa economica este agricultura, este pusa in fata unei situatii critice: din cauza secetei prelungite si a faptului ca unele zone sunt supuse desertificarii, economia este in pragul colapsului.

„Din anii „80 incoace, perioadele de canicula s-au dublat, iar din 2000, lunile ianuarie si februarie au devenit din ce in ce mai calde. Si, cand in sfarsit ploua, vin torente si puhoaie care, de fapt, dauneaza agriculturii”, a mai spus Monyane Moleleki. Iar aceasta situatie este valabila pentru mai multe tari africane, dar si pentru zone de pe alte continente, aspect ce va fi dezbatut de CCNUCC pe parcursul acestei saptamani.

Citeste articolul ONU intoarce clima si pe-o parte, si pe alta integral in Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *