Operatiunea „cainele zburator”

Aeroportul International „Henri Coanda” ar putea folosi caini din rasa celebrei Lassie – Border Collie – pentru a alunga ciorile de pe piste.

Aeroportul International „Henri Coanda” (Otopeni) lasa siguranta pistelor pe seama cainilor dresati din rasa Border Collie: acestia ar putea fi furnizati de o firma specializata si vor fi folositi pentru a alunga pasarile de pe pistele de aterizare, potrivit unui anunt lansat ieri de conducerea aeroportului bucurestean. Contractul, pe o durata de cinci ani, se ridica la aproximativ un milion de lei (circa 278.000 de euro). Firmele sau scolile de dresaj interesate trebuie sa dispuna de un medic veterinar licentiat si de un instructor de dresaj atestat de Asociatia Chinologica Romana. De asemenea, castigatorul licitat iei trebuie sa aiba un adapost de dresaj de minimum 1.000 de metri patrati, impreuna cu terenul aferent. Contractul va fi atribuit prin licitatie deschisa, organizata la sfarsitul lunii mai.

Pasarile care invadeaza pistele aeroporturilor pot provoca accidente aviatice, din cauza ca sunt aspirate de motoarele avioanelor care decoleaza.

Specialistii contactati de EVZ sustin ca metoda la care s-au gandit oficialii de la Otopeni nu este foarte utilizata in aeroporturile din strainatate, care folosesc fie mijloace tehnice – ultrasunete -, fie soimi special dresati. In plus, un numar extrem de mic de firme romanesti indeplinesc toate conditiile impuse de organizatorii licitatiei.

Decizia, luata pe baza unui studiu propriu

Gabriel Tara, directorul general al aeroportului din Capitala, ne-a declarat ca astfel de caini sunt deja folositi pe aeroportul din Zagreb (Croatia). Cainii rasa Border Collie nu sunt singura solutie pentru a indeparta ciorile de pe aeroport, insa pare a fi cea mai ieftina. Directorul de la Otopeni a declarat ca pe alte aeroporturi se pot folosi soimi, explozibili, precum si diverse mijloace tehnice, metode mai scumpe si mai putin „rentabile” pentru „Henri Conda”, unde principala problema o reprezinta ciorile care habiteaza pe pistele de decolare, si nu pasarile care tranziteaza aeroportul.

Acesta a precizat ca decizia a venit in urma unui raport din interiorul aeroportului, care arata ca sistemul actual, bazat pe sunete, nu mai functioneaza.

Rasa Border Collie, folosita in special pentru pazitul turmelor de oi, se caracterizeaza printr-o vitalitate excesiva si rapiditate in miscari, un singur patruped putand acoperi aproximativ 5.000 de metri patrati in mai putin de 20 de minute. Pentru a acoperi intreaga suprafata a pistelor este nevoie de aproximativ 10 astfel de caini, potrivit dresorului Gabriel Cocu. El este de parere ca in Romania exista cel mult 3 firme care indeplinesc conditiile depuse de conducerea Aeroportului Otopeni si care au puterea financiara de a aduce astfel de caini din afara.

De cu totul alta parere este Cristi Vatau, patronul firmei Canisa Kris. Acesta, la randul sau dresor, sustine ca a intalnit metoda in Olanda, acolo unde s-a specializat in dresaj.

INCIDENTE

Pasari periculoase

Se estimeaza ca in Statele Unite pasarile care habiteaza pe piste „costa” aviatia peste 600 de milioane de dolari anual si au provocat peste 200 de decese in ultimii zece ani. Costurile includ reparatiile avioanelor si pierderile rezultate din „tintuirea” aparatelor la sol. Cea mai mare catastrofa produsa de pasari a avut loc in octombrie 1960, cand un avion de la Eastern Air Lines s-a prabusit in timpul decolarii, din cauza unui stol de grauri care a afectat toate cele patru motoare ale aeronavei. Toate cele 62 de persoane aflate la bord au decedat.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *