Oposumul, inamicul public nr.1 din Noua Zeelanda, redevine o blana la moda

Zeelandezii iubesc oposumii…ca blana. Micul marsupial este din ce in ce mai vizat de campanii care apeleaza la distrugerea lui. „cumparati oposum si salvati o padure!”, striga Possum New Zealand, o companie de creatie de haine. O initativa incurajata de asociatiile locale de protectie a animalelor.
oposum
Chiar si societatea de protectia padurilor si a pasarilor isi asociaza vocea la aceasta campanie, recompensand in fiecare an voluntarii care au omorat cei mai multi oposumi.

1,75 de milioane de oposumi, dintr-o populatie evaluata la 70 de milioane, au fost omorati in 2008 pentru blana lor, informeaza Le Monde.

Daca acest animal, cu un aer vag de pisica, suscita atata antipatie, este din cauza ca se dovedeste a fi un adevarat dezastru ecologic.

Importat din Australia in cursul secolului 19, tocmai pentru blana sa, s-a adaptat rapid la noul sau habitat. In Australia are pradatori naturali, si este protejat prin lege, insa in Noua Zeelanda nu are niciun dusman animal. Asa ca ataca in voie vegetatia si copacii, si agreseaza alte specii indigene.

„In Noua Zeelanda nu exista mamifere in fauna endemica, cu exceptia liliecilor. Aniamalele nu au dezvoltat, astfel, mijloace de aparare pentru a le respinge. Multe pasari isi fac cuiburi printre ramurile copacilor, sau pe sol, in locuri in care oposumii vaneaza fara probleme”, a declarat Herb Christophers, purtator de cuvant al departamentului de conservare.

Pasarile simbol ale tarii, kiwi si kokako sunt in declin intrucat oposumii le distrug ouale.

Oposumii sunt si purtatorii tuberculozei bovine, maladie cronica care afecteaza vitele.

Inca din anii 1990, autoritatiel duc mari operatiuni de eradicare. Departamentul de conservare utilizeaza capcane, dar si otravuri, o metoda foarte contestata.

Daca lumea isi pierduse interesul fata de marsupial, acum el revine in atentie, intrucat la moda este blana sa. Astazi, numeroase firme de marca folosesc blana sa, deseori combinata cu lana merinos. Oposumul ajunge astfel in manusi, caciuli, haine si chiar in cuverturi de pat si abajururi.

Sursa: Realitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *