Ora Pamantului – Din nou, suntem chemati ca, pret de o ora, sa stingem luminile care ard degeaba

Ora Pamantului - Din nou, suntem chemati ca, pret de o ora, sa stingem luminile care ard degeaba

Incalzirea globala a ajuns ca fotbalul: toata lumea isi da cu parerea, toata lumea se pricepe. Mai rau este ca, probabil in functie de interese, apar studii contradictorii. Recent, un astfel de studiu zice ca, in Evul Mediu, tot Pamantul s-a incalzit, dupa care, a urmat un fel de miniglaciatiune.

La fel de recent, un alt studiu arata ca incalzirea climei va genera mai des valuri de caldura, secete mai ale naibii, urmate de ploi zbuciumate. Cele mai vulnerabile sunt marile orase din state aflate in curs de dezvoltare, zonele de coasta si statele insulare mici.

S-o-ncalzi, nu s-o-ncalzi clima, cert este ca, daca te plimbi sau – si mai rau – locuiesti prin zonele cu trafic rutier intens, aerul este irespirabil. Este de ajuns nasul ca sa perceapa asta, nu este nevoie de masini sofisticate care, oricum, nu fac decat sa confirme perceptia directa.

La fel, daca te uiti pe hublou cand faci turism de masa cu avionul, vezi propria dara de noxe si pe cele ale avioanelor perceptibile la orizont. Darele-s neagre de parca ar iesi din niste camioane „Dac”, fabricate acum 30 de ani care au fentat casarea.

Or incalzi emisiile astea sau nu planeta, ne-or trage in piept diferitele studii? Nu se stie. Sigur este ca noi, pamantenii, tragem in piept, la propriu, emisiile scoase pe teava de esapament a asa-zisului progres. La fel de cert este ca risipim resursele de parca, in afara energiei solare si eoliene, ar fi vreunele regenerabile.

Pe 31 martie, cu o ora asa-zisa a Pamantului, se va mai incerca sa se faca primavara. Din nou, suntem chemati ca, pret de o ora, sa stingem luminile care ard degeaba si sa scoatem din prize aparatele care stau conectate la retea tot degeaba.

Anul asta, parca nu se mai face atat de mult tam-tam legat de Ora Pamantului, initiata, in 2007, de Sydney, orasul acela, metropola care intra prima in noul an si care sarbatoreste trecerea cu unul dintre cele mai frumoase spectacole de artificii si reflectoare…

Cu prilejul celorlalte ore ale Pamantului, care, puse cap la cap, nu fac o zi, vedeta stinsului de lumini era Palatul Parlamentului, cladire care consuma, intr-o zi, cam tot atata energie electrica necesara alimentarii unui orasel.

Pe bezna in care se cufunda el, ca un sarcofag cu fereste in cripta, focalizau toate camerele de vederi. Despre cum incearca el sa fie „ecologic” curgeau zeci de comunicate.

In 2012, nu mai curg. In 2012, picura unul singur, potrivit caruia, „Parlamentul va fi iluminat in albastru in serile zilelor de 1 si 2 aprilie, cu prilejul Zilei Internationale de Constientizare a Autismului, a decis Biroul Permanent al Camerei Deputatilor”.

Organizatiile participante la campania Internationala „Light it Up Blue” au trimis solicitari similare Guvernului, Ateneului Roman si Primariei Capitalei.

Ca si in cazul Orei Pamantului, e campanie-n lumea-ntreaga. Asa se face ca printre cladirile care au confirmat iluminarea in albastru se numara Spinnaker Tower din Portsmouth; Primaria si National Concert Hall, din Dublin; Primaria Nicosia; Empire State Building si Rockefeller Center; Willis Tower, din Chicago; CN Tower, din Toronto; Bell Tower, din Perth… Australia…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *