Orasele Romaniei, departe de a fi etichetate „verzi”

Orasele Romaniei, departe de a fi etichetate "verzi"

O noua sansa de evidentiere la nivel european a Romaniei este pierduta. Comisia Europeana a lansat procesul de alegere a orasului care va putea deveni Capitala Verde in anul 2015, insa specialistii considera ca in tara noastra nu exista niciun oras care ar putea sa castige acest premiu. In plus, multe dintre orasele romanesti nici nu si-ar putea depune candidatura pentru a intra intr-o asemenea competitie, intrucat nu indeplinesc conditiile.

Presedintele Asociatiei ECO-CIVICA – Organizatie neguvernamentala pentru protectia mediului, Niculae Radulescu Dobrogea, considera ca singurul oras care si-ar putea depune candidatura pentru acest premiu este Timisoara. La capatul celalalt se afla orasul Constanta, despre care acesta spune ca este „un oras desertificat”. Orasul Botosani este pe lista alba a oraselor eco, insa numarul redus de locuitori – 115.070, nu ii permite sa aplice pentru premiu. „Pe langa aceste orase, viziunea noului primar de la Craiova, Lia Olguta Vasilescu, este posibil sa ne surprinda si sa transforme orasul intr-unul care se ocupa in mod intens de problemele de mediu”, a mai precizat Radulescu Dobrogea.

„Nicio sansa!”, a replicat seful Eco-Civica, intrebat daca exista reale sanse pentru orasele Romaniei sa primeasca acest premiu. „Raportarea spatiului verde la numarul de locuitori in Bucuresti, spre exemplu, este de trei ori mai mic, fiind doar de 2,6mp/locuitor. In plus, cantitatea de praf din aer este de trei ori mai mare decat in orasele europene. Bucurestenii sunt otraviti cu 400 de tone de praf pe kilometru patrat, pe an”, a spus Niculae Radulescu Dobrogea, autor al unor studii privind starea ecologica a parcurilor.

Orice oras european cu o populatie mai mare de 200.000 de locuitori isi poate depune candidatura pana la 15 octombrie 2012, iar evaluarea se va face pe baza a 12 indicatori precum: calitatea aerului, nivelul de zgomot, gestionarea deseurilor, consumul de apa, tratarea apelor uzate, gestionarea mediului de catre autoritatile locale si performantele energetice.

Presedintele Eco-Civica considera ca spatiile verzi au mari sanse sa dispara datorita constructiei din ce in ce mai mare a noilor sosele. „In Romania, calea ferata nu se foloseste asa cum ar trebui. Autoritatile se preocupa doar sa creeze noi scurtaturi pentru soferi, dar nu se mai gandesc la mediu.”

Premiul recunoaste orasele care promoveaza un stil de viata urbana ecologic si care pot deveni un model pentru celelalte orase europene.

Premiul Capitala europeana verde este rezultatul unei initiative a oraselor care promoveaza o abordare ecologica. Conceptul a fost formulat initial la Tallinn, in Estonia, la 15 mai 2006, la initiativa domnului Jüri Ratas, fost primar al Tallinnului, la o intrunire in cadrul careia 15 orase europene si Asociatia oraselor estoniene au semnat un memorandum de intelegere comun privind instituirea acestui premiu.

In 2010, capitala europeana a fost Stockholm, Suedia, cu o populatie de 2 milioane de locuitori, in 2011, Hamburg, Germania cu 1,8 milioane de locuitori, in 2012, castigatorul premiului a fost un oras mic din Spania de doar 217.000, Vitoria-Gasteiz, iar pentru 2013, castigatorul deja anuntat este orasul Nantes din Franta cu o populatie de 590.000 de locuitori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *