Batalie dura pentru reintroducerea vanatorii in Delta. Presedintelui i s-a cerut sa nu promulge legea

Batalie dura pentru reintroducerea vanatorii in Delta. Presedintelui i s-a cerut sa nu promulge legea

Controversele pe tema aprobarii vanatorii in Delta Dunarii incing din nou spiritele pe scena politica, dupa ce o noua tentativa a avut loc in sedinta de marti a Camerei Deputatilor. Asta, dupa ce vanatoarea fusese interzisa in vara anului trecut pe fondul numeroaselor dezvaluiri privind decimarea unor specii protejate.

UPDATE. Intr-un comunicat dat publicitatii, Asociatia Salvati Dunarea si Delta ii solicita presedintelui Basescu sa nu promulge modificarea Legii 136/2011.

„SDD va continua protestele pe aceasta tema si va sesiza birourile europene competente cu privire la tratamentul defectuos cu care este tratata una dintre cele mai valoroase zone umede din Europa si din lume”, se spune in comunicat.

Proiectul parea ca si aprobat inca de la introducerea sa pe ordinea de zi, Camera Deputatilor fiind for decizionala, iar la pozitia guvernului fata de acest proiect aparand o mentiunea „Guvernul actual sustine”.

Surprinzator, reactia de respingere a venit chiar de la seful executivului, premierul Victor Ponta, care a declarat ca Ordonanta care permite vanatoarea in Delta nu a fost adoptata de Camera si ca, oricum, va uza de armele juridice ale guvernului pentru a impiedica o eventuala adoptare. „Nu a trecut. Mi-au spus cei de la ONG-uri, m-am suparat imediat, pentru ca opinia mea si decizia politica era de a nu permite vanatoarea in Delta. Am verificat si nu a trecut acest proiect de Camera.

Reamintim ca, in iulie 2011, a intrat in vigoarea Legea nr. 136 care modifica actul normativ privind constituirea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii si care interzice vanatoarea in Delta.

Interesant este ca desi Legea 136/2011 interzice vanatoarea, nu prevede totusi pedepse pentru incalcarea prevederilor. Pe de alta parte, Ordonanta 127 si Legea 136 contin reglementari care se bat cap in cap.

Ordonanta din 2010 a intrat in dezbaterea deputatilor sub forma unui proiect de lege care prevede si reintroducerea vanatorii in Delta, iar presedintele comisiei de resort, Vasile Gherasim, a propus ca vanatoarea sportiva sa fie considerata „activitate economica traditionala” in Delta Dunarii si, astfel, reintrodusa ca practica in Rezervatia Biosfera Delta Dunarii.

Configuratia votului pentru introducerea vanatorii in Delta Dunarii a fost urmatoarea: voturi pentru aprobarea legii – 89 PSD, 52 PNL, 8 PDL, 1 UDMR, minoritati 14, UNPR 8, neafiliati 5. Voturi impotriva: 58 PDL, PNL 2, UDMR 2. Abtineri: 7 PDL, UDMR 12, neafiliati 1.

Miza, cateva sute de turisti straini

Referirea la „activitatea economica traditionala”, induce ideea ca locuitorilor din Delta care detin arme de vanatoare ar trebui sa li se permita vanatul. Dar acestia sunt foarte putini, mai ales in conditiile in care vanatoarea este un hobby extrem de costisitor. De fapt, miza este o constituie, spune unele surse, „turismul de vanatoare”, care in sezonul rece aducea sute de turisti in Delta Dunarii.

De aceea, cei mai nemultumiti de interzicerea vanatorii in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii sunt patronii unor firme de turism cu activitate in zona. Pe 28 iulie 2011, cand Legea 136/2011 a fost publicata in Monitorul Oficial, reprezentantul operatorilor de turism din Delta sustinea ca interzicerea vanatorii va provoca chiar falimentul unor agentii: „Trei firme din asociatia noastra au contracte externe pentru prestarea servicilor turistice pentru grupuri de vanatori straini. Anularea acestor contracte se va face cu”, spunea Daniel Ilusca, presedintele Asociatiei Patronatului in Turism din Delta Dunarii.

ONG-urile de mediu: in Delta se impusca „tot ce misca”

De cealalta parte sunt organizatiile de protectia mediului, nemultumite de faptul ca, in perioada in care vanatoarea era permisa, in Delta aveau loc adevarate masacre, grupurile de vanatori, in special straini, impuscand la nimereala tot ce zboara, chiar si specii protejate, supravegherea autoritatilor lipsind.

„Asociatia Salvati Dunarea si Delta (ASDD) considera vanatoarea sportiva drept una dintre cele mai invazive si distructive practici in zona, avand de-a lungul timpului un impact deosebit de negativ asupra populatiilor de pasari si mamifere din RBDD”, considera presedintele ASDD, Liviu Mihaiu.

Interesul public, scos la „inaintare”

OUG 127/2010 a avut printre initiatori si Consiliul Judetean Tulcea. Motivatia oficiala invoca interesul public, pentru ca aplicarea prevederilor ordonantei 127 ar fi dus la cresetrea de 10 ori a veniturilor localitatilor din Delta.

Totusi, datele existente arata ca, inainte de interzicere, vanatoarea scapase de sub control. In sezonul 2010-2011, pe fondul riscului aparitiei unei epidemii de febra aftoasa, Prefectura Tulcea si Directia Sanitar-Veterinara au luat masuri ca partidele de vanatoare sa fie monitorizate de medicii veterinari. Desi cele doua institutii amenintasera cu sanctiuni impotriva celor care ocoleau normele, vanatorii din Delta au organizat zilnic partide de vanatoare fara sa-i notifice pe veterinari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *