Orasul Horezu, afectat de alunecari

    Orasul Horezu, afectat de alunecari

    Prefectul judetului Valcea, Mircea Nadolu, in calitate de Presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta a continuat in aceasta perioada activitatea de monitorizare si evaluare a perimetrelor instabile, precum si a zonelor cu potential de risc, aflate in doua localitati ale judetului Valcea. Astfel, specialisti din cadrul Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta au monitorizat si evaluat perimetrele instabile din orasul Horezu. S-a stabilit astfel ca pe strada Olari, pct.”Bascu”, fenomenul de alunecare de teren evidentiat inca din anii anteriori s-a accentuat ca urmare a fenomenelor meteorologice extreme inregistrate in ultima perioada (ploi torentiale, seceta prelungita), perimetrul alunecat extinzandu-se pe o suprafata de circa 10 hectare, afectand anexe gospodaresti si punand in pericol un numar de 6 locuinte cu 15 persoane (frontul de alunecare aflandu-se la limita perimetrala a locuintelor).

    Pentru stabilizarea terenului este necesara executarea, in regim de urgenta, a unor lucrari hidroameliorative cuprinse in investitia ”Lucrari de eliminare a excesului de umiditate in vederea stoparii alunecarilor de teren in punctul „La Bascu” din localitatea Horezu, judetul Valcea”, suma acestei investitii fiind de 348.735 de lei si reprezinta contravaloarea lucrarilor de executare a unor drenuri colectoare si absorbante, a unor canale de evacuare, captari izvoare; executarea unor gardulete de coasta, plantatii silvice de protectie, lucrari de uniformizari in planuri continue, etc.

    In satul Ifrimesti, pe drumul comunal DC 144, pct. Novac – Podet, se constata o alunecare de teren regresiva, desfasurata pe un perimetru cuprins intre albia paraului Ramesti si drumul comunal, care a afectat platforma acestuia, pe un sens de circulatie (pe o distanta de circa 25 m), cu implicatii in ceea ce priveste siguranta circulatiei. Fenomenul de alunecare este activ si se poate accentua in perioadele cu precipitatii abundente, impunandu-se lucrari de stabilizare a versantului alunecat, coroborate de lucrari de regularizare a albiei paraului Ramesti (ridicare talveg) in zona mentionata. Pe DC 143, Horezu – Olari – Tanasesti (strada Olari), in pct. ,,Biserica Covresti”, pct. ,,Edu – Curba”, pct. ,,Buse Ghe.”, pct. ,,Ciocarlan”, se constata de asemenea fenomene de instabilitate a platformei drumului, cu implicatii in ceea ce priveste siguranta circulatiei auto, cauzate, pe de o parte, de excesul de umiditate, iar pe de alta parte de alternanta perioadelor ploioase si de seceta prelungita. Aceste fenomene sunt amplificate de inexistenta unor sisteme de colectare a apelor provenite din precipitatii pe sectoarele afectate, adiacente platformei drumului. Fenomenele de instabilitate a platformei drumului sunt active, se pot accentua in perioadele cu precipitatii abundente, pe strada respectiva aflandu-se in executie lucrari de canalizare ape menajere. In satul Romanii de Jos, pe drumul judetean DJ 669, limita DN 67 – Manastirea Hurezi, km 0+000 – 0+600, se constata de asemenea fenomene de instabilitate a platformei drumului, cu implicatii negative in ceea ce priveste siguranta circulatiei auto. Aceasta zona are un istoric in fenomene de instabilitate a terenului (tasari si alunecari de teren), ce au necesitat interventia periodica a administratorului drumului, respectiv Consiliul Judetean Valcea, impunandu-se efectuarea, in regim de urgenta, a unor lucrari de stabilizare a perimetrelor alunecate si de refacere a platformei drumului.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *