Consiliul de Disciplina al Directiei Silvice Gorj a luat in discutie, in aceste zile, cazul padurarului Gheorghe Malaianu, salariat al Ocolului Silvic Targu-Jiu, cercetat pentru neglijenta in serviciu, dupa ce o mare cantitate de material lemnos a disparut din zona pe care acesta o avea in gestiune. Asta, mai ales ca dupa izbucnirea scandalului, numerosi localnici din Balesti fiind afectati de taierea lemnelor nemarcate din padurea lor, padurarul Malaianu a intrat subit in concediu medical. Este deja de trei luni acasa, in timp ce la Directia Silvica Gorj se incearca desfacerea contractului sau de munca si recuperarea in instanta a prejudiciului creat in dauna angajatorului, de 1 miliard de lei vechi. Padurarul va restitui valoarea lemnelor taiate abuziv Ocolului Silvic Targu-Jiu, prin sechestrul averii sale.
Asociatia proprietarilor de paduri “Aurul verde” din Balesti a fost prejudiciata de activitatea neprofesionala a padurarului care a raspuns de aceasta zona, Gheorghe Malaianu. Reprezentantii Asociatiei “Aurul Verde” au fost de fapt cei care au sesizat ca lemnele din padurea localnicilor s-au taiat ilegal, deoarece au fost culcati la pamant arbori nemarcati. Reprezentantii Ocolului Silvic Targu-Jiu au luat astfel primele masuri, constatand o pierdere in gestiunea padurarului Malaianu, de un miliard de lei vechi.
Malaianu s-a imbolnavit subit
Dupa ce i s-a pus in vedere ca a permis taierea nejustificata a arborilor din padure de catre agentii economici creand un prejudiciu proprietarilor si Ocolului Silvic, Malaianu a intrat in concediu medical. Deja de trei luni se afla la domiciliu, perioada in care Ocolul Silvic a numit alti padurari pentru preluarea gestiunii sale. Acest lucru a fost confirmat si de directorul Directiei Silvice Gorj, Gheorghe Novac. “Malaianu este la un pas de desfacerea contractului de munca, deoarece este acuzat de neglijenta in serviciu pentru problema de la Balesti. Nu este acuzat de furt, el doar nu a fost atent la felul in care s-a livrat masa lemnoasa catre privati. Ne-am indreptat deja in instanta impotriva lui pentru recuperarea prejudiciului creat. In final, daca instanta ne da dreptate, Malaianu va fi executat silit, el fiind obligat sa ne restituie banii”, a declarat directorul Novac. Acesta a explicat, de asemenea, ca Malaianu nu a respectat marcarile facute cu Asociatia “Aurul Verde”, motiv pentru care va raspunde, in final, cu propria avere pentru recuperarea “gaurii” din gestiunea sa.
Consiliul de Disciplina, in sedinta
Pana insa sa se ajunga la recuperarea prejudiciului Consiliul de Disciplina al Directiei Silvice Gorj a incercat sa ii desfaca contractul de munca padurarului Malaianu, platit inca pentru sederea la domiciliu. Pana in prezent nu s-a reusit asta, explica directorul Novac, care sustine insa ca la viitoarea sedinta, si in lipsa salariatului, se va lua masura in cauza. In paralel, la Tribunalul Gorj, pe data de 5 martie s-a inregistrat un dosar in acest caz, reclamantul fiind RNP Romsilva-Directia Silvica Gorj iar paratul, padurarul Gheorghe Malaianu. Primul termen in procesul aflat pe rolul Tribunalului Gorj-Sectia Contencios Administrativ si Fiscal fiind 25 mai 2012.
Sapte padurari sanctionati
Cazul Malaianu nu este singular la nivelul Directiei Silvice Gorj, in decursul anului trecut la sapte salariati li s-au desfacut contractele de munca pentru infractiuni similare. Impotriva tuturor s-au deschis dosare in instanta.