Padure de fag prabusita in cariera miniera! Complexului Energetic Oltenia va plati daune!

Padure de fag prabusita in cariera miniera! Complexului Energetic Oltenia va plati daune!

Doua hectare de padure au fost distruse vineri de angajatii Complexului Energetic Oltenia. Utilajul a excavat abuziv pe sub padure, pana cand aceasta s-a prabusit. Frontul de lucru este acum blocat si probabil ca asa va ramane, avand in vedere ca exploatarea de la Seciurile-Ruget este programata pentru inchidere. Oamenii comuna Rosia de Amaradia au tras o spaima teribila, pentru ca zgomotul terifiant produs la miezul noptii a fost asemanator cu cel din 2005, cand o alunecare de teren a distrus sute de case. Directia Silvica, proprietarul padurii, va solicita daune complexului energetic.

Cariera Seciurile Ruget este pe punctul de a fi inchisa, pentru ca excavatorul nu mai are front de lucru. Pentru a mai prelungi activitatea carierei, in zona s-au fortat lucrurile si s-a excavat la baza padurii. Din acest motiv, aproximativ 2 hectare de padure de fag au alunecat in cariera. „Era normal sa se intample acest lucru, pentru ca s-a excavat foarte aproape. Nu vorbim de o calamitate natura, ci de un fenomen absolut normal, care era de asteptat sa se intample daca s-au fortat lucrurile. Aici activitatea se va inchide, dar probabil cei de la mina au incercat sa mai traga de timp pana cand se vor muta utilajele. Din ce stiu eu suprafata de padure care s-a prabusit nu fusese expropriata”, a spus primarul Liviu Cotojman.

Clipe de cosmar pentru localnici

Padurea s-a prabusit la miezul noptii, insa din cauza zgomotului oamenii s-au trezit si pentru cateva minute s-au gandit ca din nou casele au luat-o la vale. „Dormeam si am simtit cum se zguduie patul cu noi. Ne-am gandit ca e cutremur sau aluneca din nou terenul. Am iesit repede din casa si am auzit padurea trosnind. Atunci ne-am dat seama ca padurea de langa cariera s-a prabusit. E alarmant ce se intampla pentru ca, daca pe timp de seceta pamantul aluneca, nici nu vrem sa ne gandim ce va fi atunci cand vor incepe ploile. Oricum casele crapa in continuare. Probabil o sa disparem de pe fata pamantului”, a spus un localnic din satul Seciurile.

Satenii se asteptau sa se intample acest lucru, dar sunt multumiti macar ca nu padurea lor particulara a fost afectata, ci a statului. ”Era normal sa alunece padurea in cariera, pentru ca au excavat pe sub ea. E rau ce s-a intamplat, dar macar e bine ca nu e a noastra, ci a statului”, sustine un alt localnic.

Cariera trebuie sa plateasca despagubiri

Directia Silvica a demarat imediat o ancheta in zona, pentru a stabili cu exactitate din ce cauza s-au produs alunecarile de teren, dar si pentru a stabili prejudiciul. „Din primele informatii, cred ca din cauza exploatarilor miniere au fugit aproximativ 2 hectare de padure. Acum o sa calculam despagubiri, pagube, o sa punem in valoare masa lemnoasa si o sa ne socotim cu cei de acolo, de la cariera. Se fac niste calcule speciale, se stabilesc despagubirile pe care trebuie sa le plateasca. In zona s-au mai intamplat de-a lungul anilor situatii de acest gen. O sa stabilim cel mai probabil si o sanctiune, pentru ca din cauza dansilor s-a produs alunecarea de teren”, a declarat Ovidiu Carstoc, director Directie Silvica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *