Padure defrisata intr-o comuna deja distrusa de alunecarile de teren

Padure defrisata intr-o comuna deja distrusa de alunecarile de teren
Padure defrisata intr-o comuna deja distrusa de alunecarile de teren

Localnicii din comuna Rosia de Amaradia au intrat in panica dupa ce au vazut ca din padurile de pe raza localitatii se taie masiv material lemnos. Acum se exploateaza un parchet din apropierea satului Seciurile, unde au fost in 2006 alunecarile de teren in urma carora zeci de locuinte au fost afectate.

In zona respectiva s-a rupt anul trecut si drumul judetean, din cauza alunecarilor de teren. Desi circulatia a fost restrictionata, pe acest tronson trec mereu masini incarcate cu material lemnos. Satenii din Rosia de Amaradia sustin ca terenul aluneca in continuu in zona, iar in conditiile in care s-a trecut si la defrisare se tem ca localitatea va disparea de pe harta. „La noi este o zona foarte periculoasa. Mereu sunt alunecari de teren. Casele crapa in continuu si noi plantam anual salcami si pomi ca sa mai stopam acest fenomen. Ne-am trezit de ceva timp ca la noi in comuna nu ca se taie material lemnos, se defriseaza pur si simplu. Nu stim cine a dat aceste autorizatii, pentru ca daca o sa mai continuam asa, comuna Rosia de Amaradia va disparea curand de pe harta. Nu e posibil sa pui la pamant o bucata de padure si sa vinzi lemnul. Ca sa nu mai zic de faptul ca primarul se zbate sa mentina circulatia pe drumul judetean macar pe o banda. Dupa ce drumul s-a rupt, se trece cu masini incarcate cu lemne fara sa se tina cont de restrictii. Pana la urma drumul se va rupe de tot”, a precizat un localnic din Rosia de Amaradia.

Primarul nu pare ingrijorat

Primarul din comuna Rosia de Amaradia sustine ca in zona unde se taie padurea nu sunt alunecari de teren, iar firma respectiva care comercializeaza materialul lemnos are autorizatie de exploatare a parchetului. „Stiu ca padurarul din zona noastra, care apartine de Ocolul Polovragi, spunea ca un perimetru forestier a fost scos la vanzare in totalitate. Nu stiu cine l-a achizitionat si acum a inceput exploatarea si valorifica materialul lemnos. Au taiat o suprafata din padure din apropierea carierei. Nu taie chiar din zona aceea, unde au mai fost alunecari de teren. Le aduc prin padure, cred ca de la 2 kilometri. Le incarca acolo in camioane si pleaca cu ele”, a precizat Liviu Cotojman, primarul Comunei Rosia de Amaradia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *