Padure pregatita pentru defrisare in Iasi

Un samsar imobiliar vinde locuri de casa intr-o padure situata in intravilanul Iasului, spre Carlig, la un pret de 30 de euro/mp. „In loc de aviz pentru casa, cei care vor cumpara teren acolo vor obtine de la noi aviz pentru a-si construi o baraca”, avertizeaza oficialii Inspectoratului Teritorial Silvic

Anunt aparent inofensiv pe piata imobiliara ieseana. Proprietar: Bogdan Cenusa. „Parcele intravilan, 800 mp, sos. Stefan cel Mare, strada veche, gaz, apa, curent, etc, 30 de euro/mp, negociabil”.
Astfel suna anuntul publicat recent intr-un cotidian de profil din Iasi. „E vorba de o padure situata dupa depozitul Farmexpert si stalpul pe care scrie -Iasi-. Vom face mai multe parcele. Deocamdata sunt la vanzare patru”, a spus telefonic persoana care a lasat numarul in ziar.

Surse ale IESEANULUI au declarat ca proprietarul s-ar numi Bogdan Cenusa, care a cumparat la randul lui terenul de circa 10.000 mp. El ar fi apelat pentru vanzare la serviciile unei agentii imobiliare din municipiul Iasi.
Vanzatorul vrea sa rada aceasta padure.
„Se duce dracului”
Contactat de IESEANUL, directorul Directiei Silvice Iasi, Ionel Pintilie, a luat foc cand a auzit acest lucru: „Stiu zona foarte bine, dar nu cunosc aceste lucruri. E teren forestier. E panta acolo, iar daca se taie salcamii care au fost plantati special sa impiedice alunecarea, se duce totul dracului. Nu e voie de construit case pe acele terenuri”, a exclamat Pintilie, care si-a declinat insa competenta: „Noi doar administram padurile. De nerespectarea legii, si despre asta e vorba acolo, se ocupa Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare Suceava, care are oameni si la Iasi”.

Conditii stricte
Inspectorul sef adjunct al ITRSV Suceava, Radu Sbarnea, cunoaste cazul de la Iasi. „E vorba de o pregatire pentru defrisare. S-au facut demersurile ca sa se dea o tenta legala unei viitoare defrisari”, afirma Sbarnea.
Oficialul sustine ca cei care vor cumpara o astfel de parcela vor primi din partea institutiei sale dreptul de a construi doar pe 40 mp: „Codul Silvic prevede ca suprafata maxima din fondul forestier pe care se poate construi este de 5%, dar nu mai mult de 200 mp. In plus, cumparatorul trebuie sa planteze copaci, in compensatie, pe un teren cu o valoare de cinci ori mai mare si cu o suprafata tripla si va achita si o taxa la noi”, spune Sbarnea.

Avertisment pentru cumparatori

„In ceea ce priveste cazul de la Iasi, vom face demersurile pentru a fi incheiat un contract de paza cu proprietarul si vom monitoriza avizele care vor sosi la noi pentru autorizatii de constructii pe acest teren”, spune inspectorul sef adjunct.
El face un apel la iesenii care sunt amatori de astfel de terenuri pentru a se informa referitor la statutul juridic al terenului. Nu exclude nici complicitatea unor functionari din Primarie pentru punerea la punct a planului de defrisare. Asta mai ales pentru ca vanzatorul invoca si un Plan Urbanistic Zonal, care
s-ar afla in lucru la Primarie si asupra caruia planeaza mai multe semne de intrebare.

„Noul Bucium”

„Lucrul bun este constientizarea oamenilor”, a declarat si consilierul Sebi Butnaru despre situatia din municipiul Iasi. In plus, cei de la ITRSV trag un semnal de alarma si asupra pantei pe care se afla terenul: „Pomii au fost plantati pentru a o stabiliza, asa ca defrisarea ar putea ridica probleme pentru siguranta constructiilor”.
Concluzia inspectorului sef Sbarnea e simpla: „Probabil ca zona este perceputa ca noul Bucium al Iasului, dupa ce aici nu se mai pot obtine avize de constructie decat foarte greu. Soseaua din apropiere, distanta mica pana la oras sunt atuuri ale acestui teren. Aviz amatorilor de chilipiruri care vor sa-si faca o casa pe aceste parcele”.

Sursa: Ieseanul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *