Padurea Oltvany de langa Panet, Mures, va fi defrisata treptat, concomitent cu plantarea de noi specii de arbori

Padurea Oltvany de langa Panet, Mures, va fi defrisata treptat, concomitent cu plantarea de noi specii de arbori

Padurea Oltvany de langa Panet va fi defrisata treptat, concomitent cu plantarea de noi specii de arbori, este raspunsul dat de Ilie Covrig, directorul Directiei Silvice Mures delegatiei alcatuita din reprezentanti ai populatiei, ai organizatiilor civile si institutiilor private si de stat din comuna Panet la momentul depunerii petitiei privind suspendarea defrisarii.

Petitie semnata de 2000 de persoane

In cursul zilei de ieri conducerea autoritatii locale din Panet si activisti locali au depus o petitie semnata de peste 2000 de persoane, din comuna Panet, Targu Mures si din strainatate, la sediul Directiei Silvice Mures prin care se solicita institutiei sa suspende actiunea de exploatare forestiera, deoarece sunt incalcate anumite prevederi legislative privind consultarea populatiei, daca este de acord sau nu cu defrisarea. „Petitia vrea sa sublinieze faptul ca, in opinia noastra, padurea trebuie sa ramana neatinsa, trebuie ocrotita si ingrijita si facute demersuri pentru ca a ajuns la o varsta. In petitie sunt prevazute legi, principii care, credem noi, nu au fost luate in seama in ceea ce priveste chestionarea publicului inainte de a incepe exploatarea padurii de langa Panet”, i-a explicat Bodo Elod directorului Directiei Silvice Mures, Ilie Covrig.

„Problema nu e doar a panetenilor”

„Este vorba de o padure de 28 ha, care este deasupra Panetulului, dar este si foarte aproape de Targu Mures. Problema nu este numai a panetenilor, padurea este a tuturor mai ales ca exista si combinatul din Targu Mures care are efecte negative asupra mediului si de aceea am facut si vrem sa facem demersuri sa fie protejata. Intelegem ca trebuie sa fie exploatata, are o anumita varsta, dar trebuie avut grija si de mediu”, a precizat si Bartha Mihaly, primarul comunei Panet.

Arborii ajunsi la o anumita varsta trebuie inlocuiti

Padurea este populata cu specii de carpeni plantati in urma cu mai bine de 60 de ani. Din punctul de vedere al conducerii Directiei Silvice Mures arborii ajunsi la o anumita varsta trebuie inlocuiti, iar carpenul are o durata medie de viata de 50 de ani. „Reactia cetateanului eu, personal, o inteleg, pentru ca este o padure care se afla in imediata apropiere a satului. Acolo, din spusele primarului si a consilierilor locali, este o zona in care copiii merg la joaca in timpul zilei, oamenii in weekend ies acolo si se recreeaza. Ei, neintelegand ce scrie in amenajamentele silvice, au avut reactia aceasta. Cu consimtamantul primarului si al consilierilor locali am convenit ca imediat in perioada urmatoare sa iesim in teren si sa gasim o solutie care sa aplaneze aceasta situatie”, a declarat Ilie Covrig.

Solutia?

Solutia propusa vizeaza defrisari in etape, pe o suprafata de pana la trei hectare, unde sa fie plantate specii de stejar si cires cu aportul oamenilor din comuna. „Actualmente este un carpinet care este depasit ca si varsta. Va intra in declin fiziologic si se va usca in anii urmatori si noi vrem sa venim cu specii de valoare, stejar, cires si sa tinem o padure care valoric va fi mult mai buna”, a mai spus Covrig.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *