Glybera – primul medicament genetic disponibil in Europa din 2013

Glybera – primul medicament genetic disponibil in Europa din 2013

Compania farmaceutica olandeza uniQure a anuntat ca va lansa pe piata, in vara anului 2013, primul medicament genic aprobat in Europa, Glybera.

Glybera – primul medicament genetic disponibil in Europa din 2013 (foto:pharmafile.com)

Medicamentul Glybera va fi primul tratament genetic disponibil pentru comercializare in Europa si in America de Nord, el fiind aprobat pe 25 octombrie de Comisia Europeana. Glybera este destinat tratarii deficitului de lipoproteine lipaza (LPLD), o boala rara a metabolismului. Reprezentantii companiei olandeze uniQure au afirmat ca „Primele vanzari ale medicamentului Glybera sunt asteptate pentru vara anului 2013”

Firma olandeza sustine ca lucreaza in prezent la o serie de medicamente genice pentru a vindeca hemofilia de tipul B si maladia Parkinson. Terapia genica – ce si-a facut intrarea pe scena medicala spre sfarsitul anilor ’90 – consta in inserarea in genom a unei copii normale a genei care lipseste. Cercetarile au avut pana in prezent putin succes, tratamentele declansand uneori reactii neasteptate din partea sistemului imunitar.

Potrivit mediafax, aceste tratamente au intampinat inca de la bun inceput dificultati in obtinerea aprobarilor de la autoritatile de reglementare din Occident, insa un medicament de acest tip, creat pentru a lupta contra mai multor tipuri de cancer, a fost aprobat in China in anul 2003. Glybera vindeca LPLD, o boala care afecteaza 1-2 persoane dintr-un milion si afecteaza capacitatea de a metaboliza anumite particule de grasime din sange.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente