Activele societatii patronate de Universitatea Harvard se pare ca au trecut la suedezii de la Greengold
Strainii stau la coada pentru a cumpara si apoi pentru a exploata padurile Romaniei. Un fond de investitii din Suedia, Greengold, este, de putina vreme, cel mai important detinator de paduri din Romania, fiind condus de un roman, Sorin Chiorescu, originar din Sibiu.
Suedezii au anuntat ca au preluat recent o parte importanta a padurilor detinute anterior de Universitatea Harvard, cea care detine suprafete intinse de paduri in toata lumea. In Romania au intrat in aceasta afacere prin firma Scolopax, care, pana de curand, era cel mai important proprietar de paduri din Romania.
Un scandal lasat cu arestari la nivelul conducerii firmei a facut ca Harvard sa se retraga din afacerea din Romania, evitand astfel sa-i fie asociat numele cu arestarile. Concret, Universitatea Harvard a anuntat ca renunta la cele 32.000 de hectare de padure pe care le detinea in 21 de judete din Romania. Dintre toate judetele in care Harvard detinea suprafete mari de padure se detaseaza Vrancea (13.000 de hectare), Buzau (3.000 de hectare) si Botosani (2.000 de hectare). Restul suprafetelor pana la 32.000 de hectare fiind amplasate in alte 18 judete.
Problema este ca suedezii de la Greengold, pentru a-si „scoate parleala” unei asemenea achizitii importante, trebuie sa taie din paduri. Activitatea este deosebit de rentabila, daca e sa luam in calcul datele cunoscute.
In 2013, Scolopax a avut o cifra de afaceri de 16 milioane de lei, cu un profit de 9,2 milioane de lei, adica 57 la suta, in conditiile in care a avut zero angajati. O rata de rentabilitate pe care ar invidia-o orice mare companie. La randul sau, Greengold Value Forests, parte a fondului de investitii Greengold, activa si anul trecut pe piata de profil, a avut o cifra de afaceri 558.000 de lei, cu profit de 245.000 de lei (44 la suta). Tot fara angajati.
Prin urmare, padurile Buzaului nu vor mai fi exploatate de americanii de la Scolopax, ci de suedezii de la Greengold, ceva mai „blanzi” cand vine vorba despre profit.