Padurile Romaniei, retrocedate ca-n codru

Conducerea „Moldsilva” se plânge de ilegalităţi în gestionarea fondului forestier naţional
Padurile Romaniei, retrocedate ca-n codru
Padurile Romaniei, retrocedate ca-n codru

Statul a pierdut in 20 de ani peste 3 milioane de hectare de padure. Prin retrocedari, unele dintre ele facute ilegal. Din 1991 si pina la 1 decembrie anul acesta, persoane fizice, Biserica, dar si primariile au primit mai exact 3,17 milioane de hectare de padure.

Cifrele apar intr-un raport al Curtii de Conturi numit „Dezastrul padurilor Romaniei” si redactat pe baza informatiilor oferite de Romsilva.

Din cele 3,17 milioane de hectare retrocedate, aproape 1 milion si jumatate au revenit unor persoane fizice, aproape un million unor autoritati locale, aproximativ 14 mii de hectare unor unitati de invatamant, 117 mii la Biserici si 16 mii de hectare au revenit Academiei Romane.

Teoretic, statul roman ar mai avea paduri de dat. Datele de la Romsilva arata ca 3,34 de milioane de hectare de padure ar trebui retrocedate si, asa cum spuneam, doar 3,17 milioane de hectare au ajuns in proprietate privata.

O parte dintre suprafetele cerute de la Romsilva au ajuns subiect de proces, in instanta. Practic, asa, statul a reusit sa pastreze mari suprafete forestiere. Mai précis – 270 de mii de hectare. Biserica din Bucovina a pierdut in instanta mare parte din aceasta suprafata. Dosarul pe care l-a pierdut viza retrocedarea a 166.000 ha de padure.

Potrivit raportului Curtii de Conturi, peste 15 mii de hectare au fost date de stat unor privati cu incalcarea legislatiei in materie de fond funciar si, teoretic, ar putea fi readuse in proprietatea publica a statului.

Aceeasi sursa arata ca statul a pierdut suprafete mari forestiere printr-o schema simpla. Au existat paduri care au fost retrocedate unor entitati infiintate dupa anul 2000, fara ca Statul Roman sa fie cooptat ca membru cu drepturi depline, desi pana la momentul respectiv era partener cu drepturi egale in diverse asociatii cu acele entitati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *