Palatul lui Basarab, dezgropat din gunoi

Deseurile care acopereau ruinele cetatii au fost ridicate de ADP in urma sesizarii ziarului „Adevarul de Seara”Palatul lui Basarab

Groapa de gunoi formata peste resedinta de vara a fostului domnitor Matei Basarab a fost desfiintata, dar carutele continua sa aduca gunoaie in zona.

Bucurestenii care locuiesc in zona Baicului, pe strazile Ziduri intre vii, Malului si Marian Cristescu, au un motiv de bucurie. Pana de curand, ei erau terorizati de mirosurile greu de suportat emanate de gunoaiele care acopereau ruinele cetatii lui Basarab, dar si de cei care transporta gunoaiele acolo. Prima problema a fost remediata de lucratorii de la ADP din sectorul 2 in urma unei sesizari facuta de ziarul „Adevarul de Seara”.

Se arunca gunoi in continuare

„Am strans gunoiul din zona in aproximativ o saptamana, dar problema este ca oamenii vin in continuare si arunca gunoaiele aici”, a spus seful echipei care s-a ocupat de strangerea reziduurilor din Baicului.

Riveranii din zona rad cu un ochi, dar cu altul plang. Pe de-o parte se bucura pentru ca gunoaiele au fost stranse, dar sunt ingrijorati de faptul ca nu se face nimic impotriva celor care continua sa arunce gunoaie in zona. „Ne bucuram ca au ridicat tot molozul de aici, dar acum ar trebuie sa puna un gard sau un paznic ceva, pentru ca vin in continuare carute si camioane sa descarce moloz”, a spus Constantin Ciocanea, care locuieste in zona de peste patru ani.

Si vecinul sau, Ion Ianculescu este de aceeasi parere. „Bine ca ne-au scapat de gunoiul ala ca ne omora mirosul, dar sa-i puna pe politistii aia comunitari sa mai dea o raita pe-acolo ca sa nu mai arunce nimeni nimic, pentru ca astia fac groapa de gunoi la loc intr-o luna”, a explicat Ion.

Se va face parc

Reprezentantii primariei spun ca politistii comunitari mai dau amenzi si mai urmaresc zona, dar ca nu pot desemna un om sa stea in permanenta acolo. „Oamenii nu sunt responsabili, chiar daca vad ca este curat, continua sa arunce. Solutia noastra pentru acest teren este sa il transformam intr-un parc, dar inainte trebuie sa ne interesam de statutul juridic al terenului”, a spus Anatol Albu, purtatorul de cuvant al Primariei Sectorului 2.

Cetatea, din secolul al XVII-lea

Istoricii sunt cei care confirma spusele oamenilor si nu inteleg de ce locul, o adevarata comoara istorica a fost lasat sa ajunga in aceasta stare jalnica. „In anul 1635, pe acel teren a fost o resedinta de vara a lui Matei Basarab. Dupa moartea sa, nimeni nu s-a mai ingrijit de ea”, a declarat istoricul Dan Falcan de la Muzeul Municipal Bucuresti. De-a lungul timpul, palatul a ajuns o ruina. Istoricul a mai spus ca domeniul avea intinderi mari de vita de vie si de aici a provenit si numele strazii din prezent Ziduri intre Vii.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *