Pamantul, amenintat de un asteroid de 3 kilometri

DESCOPERIRE. Astronomii au gasit un nou corp ceresc care evolueaza la doar 3,5 milioane de kilometri de orbita terestra.
asteroid
Botezat 2009HC82, asteroidul graviteaza in jurul Soarelui in sens invers fata de rotatia planetelor. Originea acestei orbite inedite nu este cunoscuta nici pana in prezent, precizeaza revista americana “New Scientist”.

In plus, orbita asteroidului are un unghi de 155 de grade, foarte mare fata de cel al a Terrei. Perioada de revolutie a lui 2009HC82 in jurul Soarelui este de 3,39 ani. Observat abia pe 29 aprilie, la mijlocul acestei luni asteroidul, a carei lungime este apreciata la 2-3 kilometri, se afla in apropierea orbitei lui Marte.

Invizibil fara motiv

Oamenii de stiinta nu au inteles nici pana in prezent de ce nu au remarcat asteroidul inca din anul 2000, cand a trecut foarte aproape de Terra.

Ei considera ca la originea corpului ceresc insolit ar fi o cometa nascuta la periferia sistemului solar si atrasa la interior de campul gravitational al celorlalte planete.

Unghiul orbitei sale, precum si orbita inversa fac din 2009HC82 un asteroid straniu, doar alte 20 de corpuri ceresti mai avand aceleasi caracteristici, dintre miile de astre studiate de cercetatorii sistemului solar.

TEAMA

Meteorit verde pe cerul Scotiei

Pe 11 mai, locuitorii orasului Edinburgh din Marea Britanie au observat pe cer, pe la ora 22.30, o lumina puternica, de culoare verde, care a traversat cerul de la est la vest, relateaza BBC.

Considerat a fi un meteorit, astrul zbura la altitudine joasa, fiindu-i necesare doar cinci secunde pentru a parcurge tot orizontul. Trena acestuia s-a transformat din portocaliu aprins in verde puternic, inainte sa dispara.

Sursa: Evenimentul Zilei

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,176FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente