Pana vin aprobarile de la Mediu, oamenii din Deda spera sa nu mai ploua

Pana vin aprobarile de la Mediu, oamenii din Deda spera sa nu mai ploua

Oamenii din comuna Deda traiesc un adevarat cosmar la fiecare ploaie. Terenuri inundate si case puse in pericol de a fi cuprinse de ape, diguri distruse si oameni evacuati. Toate acestea au rezultat in urma ploilor din ultima perioada. Localnicii nu pot decat sa spere ca vremea le va fi favorabila, in timp ce Administratia Bazinala de Apa Mures asteapta aprobari de la Administratia Nationala Apele Romane si de la Ministerul Mediului si al Padurilor, pentru a curata albia paraului si a reface apararile de mal.

In ultimele 10 zile, apele revarsate din paraul Pietris au ajuns de doua ori pana la prispa caselor, iar batranii au fost evacuati si dusi in varful dealului tot de atatea ori. Stihiile naturii au inceput in perioada 5-6 iunie, atunci cand intreaga tara se afla sub cod galben de ploi. Intr-un interval scurt de timp a cazut o cantitate importanta de precipitatii, care prin scurgeri de pe versanti si torenti au produs nenumarate pagube in comuna Deda. Atunci a fost prima oara din intervalul mentionat cand oamenii s-au simtit neputinciosi in fata apelor. Problema majora in aceasta zona este reprezentata de faptul ca paraul Pietris este plin de namol, pietris si aluviuni aduse de viitura in proportie de 40%, albia acestuia ridicandu-se si ajungand la nivelul gospodariilor din apropiere. In noaptea de duminica spre luni, o alta ploaie a facut ca apele sa ajunga pana la casele celor din apropiere, tot din acelasi motiv.

Unul dintre localnicii de pe valea Pietrisului a declarat pentru MuresNews.ro: „Anul trecut, cei de la Apele Romane au decolmatat paraul Pietris si au ridicat diguri de aparare, dar le-au construit pe anumite portiuni, care aparau drumul si niste dealuri, iar casele le-au lasat in calea apei. Acum, fundul albiei a crescut din nou, iar daca va veni o ploaie, cum a fost cea de saptamana trecuta, ne va distruge casele. Apele au spalat si gradinile si este posibil sa ramanem si fara acces la drum, pentru ca apa a spalat si bazele podurilor. Anul trecut cand se executau lucrarile am fost personal la primarie si am anuntat ca digurile care se construiesc nu apara toate gospodariile, dar primaritei nu i-a pasat.” Pe valea Pietrisului sunt aproximativ 100 de gospodarii, cinci dintre ele fiind cel mai expuse, aflandu-se in imediata apropiere a paraului.

Cautand solutii la problemele acestor oameni care sunt neputinciosi in fata naturii capricioase, am cautat raspunsuri la Administratia Bazinala de Apa Mures. Astfel am aflat de la reprezentantul institutiei, purtatorul de cuvant Calin Fokt, ca Administratia Bazinala de Apa Mures executa in momentul de fata o lucrare de investitie, fiind vorba despre 80 de metri de aparari de mal si doua praguri de compensatie a pantei. „In urma ploilor de saptamana trecuta s-a facut evaluarea de catre specialistii nostri, a fost intocmit un proces-verbal de calamitate a lucrarii aflate in executie, urmand ca Ministerul Mediului si Administratia Nationala Apele Romane sa modifice avizul de lucrari si sa aprobe alte sume de bani pentru refacerea lor. Daca Ministerul Padurilor nu are competenta in acest sens si se depaseste un anumit barem, atunci trebuie luata o hotarare de Guvern. De altfel lucrarile din acea zona din ultimii trei ani s-au realizat pe baza unei H.G.” Pana cand aceste aprobari nu vor fi date si nu se va realoca un buget suplimentar pentru aceste lucrari care sa cuprinda atat partile distruse de lucrari efectuate pana in prezent, cat si continuarea acestora, constructorii Administratiei Bazinale de Apa Mures nu vor interveni. ”In momentul in care se aproba si incep sursele de finantare, interventia prioritara si urgenta va fi curatarea albiei, astfel incat sa existe o sectiune de tranzitare a paraului pentru ca ploile sa nu mai puna in pericol gospodariile sau terenurile din apropierea acestora” – a mai declarat Fokt.

Ca raspuns la nemultumirile sinistratului din Deda la faptul ca digurile au fost construite defectuos si nu cu intentia de a le asigura si casele, acesta a afirmat ca in momentul in care a fost aprobat proiectul in faza de eligibilitate s-au avut in vedere nu numai caile de comunicatie, ci si proprietatile, terenurile, obiectivele culturale si tot ce tine de protejarea zonei respective, lucrarea fiind prevazuta de Ministerul Mediului in programul de executie pe anul 2012.

Obtinerea aprobarilor si a fondurilor pe care le asteapta Administratia Bazinala de Apa Mures pentru a continua lucrarile pentru prevenirea inundatiilor din comuna Deda poate dura trei zile, o saptamana sau chiar doua saptamani, potrivit purtatorului de cuvant al Administratiei Bazinale de Apa Mures, Calin Fokt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *