Panouri solare obligatorii

Locuitorii din orasul german Marburg (vestul tarii) vor fi obligati prin lege sa isi doteze locuintele cu panouri solare, informeaza AFP.

Potrivit „cartei solare”, care urma sa fie adoptata ieri de consiliul municipal, fiecare casa noua construita in acest cochet oras medieval, cu o populatie de aproximativ 80.000 de locuitori, va trebui sa dispuna de panouri solare. Mai exact, la fiecare 20 de metri patrati construiti trebuie sa existe un metru patrat de celule solare.

Obligatia ii vizeaza nu doar pe proprietarii de case noi, ci si pe proprietarii de case mai vechi, care decid sa isi schimbe acoperisul sau sistemul de incalzire. Instalarea panourilor se va face pe cheltuiala proprie, iar o instalatie de acest gen va costa, in medie, 5.000 de euro, estimeaza primarul ecologist Franz Kahle. Proprietarii care nu respecta prevederile „cartei solare” risca o amenda de 1.000 de euro. Initial, aceasta fusese fixata la 15.000 de euro.

„Ne confruntam cu o dictatura ecologista, dar nimeni nu indrazneste sa spuna nimic”, sustine politicianul de opozitie Hermann Uchtmann. Exista insa si voci care sustin initiativa autoritatilor locale din Marburg si spera ca si alti edili din Germania sa le urmeze exemplul.

„Uneori trebuie sa le fortam mana consumatorilor pentru propriul lor bine”, sustine specialistul in energie solara Klaus Vajen, profesor la Universitatea din Kasel. O decizie in acest sens a fost adoptata si in landul Baden-Wurttemberg, unde proprietarii de case noi trebuie sa isi acopere o cincime din nevoile de incalzire din surse de energie regenerabile.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *