Papa a intrat in lupta impotriva gazelor de sist

Papa Francis, recunoscut ca fiind foarte deschis in ceea ce priveste multe probleme controversate, precum avorturile, intra in lupta mondiala impotriva gazelor de sist, afisandu-se deja ca un activist.

Papa a intrat in lupta impotriva gazelor de sist
Papa a intrat in lupta impotriva gazelor de sist

Papa a avut o intalnire luni cu un grup de activisti argentinieni, in urma careia Suveranul a trimis o scrisoare oficiala institutiilor catolice din lume. Scrisoarea atrage atentia asupra riscurilor de mediu si problemelor de sanatate cauzate de extragerea gazelor de sist prin fracturare hidraulica.

Unul din barbatii din fotografie este politicianul si regizorul argentinian Pino Solanas, cunoscut datorita activismul sau impotriva “crimelor ecologice” si datorita productiei “Dirty Gold”, un film despre marile mine.

Solanas este un opozant vocal al unui acord in vederea exploatarilor gazelor de sist incheiat in august intre guvernul argentinian si Chevron, acord pe care il numeste “cel mai mare dezastru natural din Amazon”, relateaza foreignpolicy.com.

In Romania, Chevron a inceput o campanie de informare din poarta in poarta a locuitorilor din Pungesti cu privire la ceea ce inseamna explorarea gazelor de sist, dupa ce locuitorii din comuna au blocat, in urma cu aproape o luna, accesul utilajelor pe terenul detinut de companie in comuna.

Sute de persoane au protestat luna trecuta la Silistea (Vaslui), in perimetrul unde compania Chevron ar urma sa amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist, manifestantii purtand bannere cu mesaje precum „Stop Chevron”, „Pungesti-Bacesti-Gagesti pe aici nu se trece” sau „Nu exploatarii gazelor de sist”.

Prima sonda de explorare a gazelor de sist din Romania urma sa fie amplasata in extravilanul comunei Pungesti, la 650 de metri de localitatea Silistea si 950 metri de satul Pungesti. Suprafata totala pe care se va intinde platforma de extractie este de 20.298 metri iar forajul se va face la o adancime de 3.000 de metri.

Chevron Romania mai detine trei certificate de urbanism la nivelul judetului Vaslui pentru explorare in vederea identificarii eventualelor rezerve de gaze de sist. Pentru perimetrele de la Paltinis (Bacesti) si Popeni (Gagesti), compania petroliera detine acordul de mediu, iar pentru perimetrul Puiesti se afla in procedura de evaluare a impactului asupra mediului in ceea ce priveste amplasarea sondelor de explorare.

Guvernul Romaniei va sprijini toate explorarile de resurse neconventionale, respectiv gaze de sist, convins ca multi protestatari sunt deschisi la explicatii, iar in final va ramane o minoritate radicala care va refuza orice argument, dar nu va putea impune majoritatii o decizie, a declarat recent premierul Victor Ponta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *