Parcul Pamantului, cu bani adunati pe eBay

    Anuntat cu mare tam-tam in cadrul Initiativei Globale 2007 de fostul presedinte american Bill Clinton, parcul din Iowa urmeaza sa devina cel mai mare centru stiintific, literar si ecologic al Statelor Unite. Aflat deocamdata in stadiul de proiect, asa-numitul Earthpark (in traducere: Parcul Pamantului) va fi finantat din donatii si colecta publica, pe internet, data de inaugurare fiind Ziua Pamantului din anul 2011.

    Compania Maxon Holdings LLC, unul dintre liderii americani ai productiei de energie din surse regenerabile, s-a inscris deja pe lista celor care vor dona fonduri serioase acestui megaparc. Maxon a anuntat ieri ca va investi 10 milioane de dolari si va oferi asistenta tehnica gratuita pentru toate proiectele ecologice din Earthpark.

    Educatia, principala tinta

    La prezentarea proiectului, Bill Clinton a spus ca Earthpark are doua tinte: educatia tinerei generatii si protejarea mediului ambiant.

    Intre ele, educatia tinerilor este pe primul loc si principalele investitii vor fi cele cateva zeci de laboratoare in care copiii vor putea asista gratuit la experimentarea tuturor principiilor de baza ale stiintelor cunoscute de om. Tot aici, tinerii vor fi indemnati sa citeasca si vor avea loc lecturi in aer liber, sub directa indrumare a marilor scriitori contemporani.

    Nimic nu va lipsi. Vor fi paduri, pasuni cu animale domestice, ferme de cai, de struti sau cu pasari de casa, un imens acvariu cu apa sarata si cateva cu apa dulce, lacuri si rauri ce vor putea fi vizitate prin tuneluri transparente, pe dedesubt.

    Viata ecologica e posibila

    Al doilea tel al organizatorilor este conceperea unui ambient ecologic care sa dovedeasca, pe viu, cum se pot folosi tehnologiile verzi, astfel incat oamenii sa nu mai polueze planeta. Din acest motiv, inca din faza de constructie, toate facilitatile ce vor fi construite vor fi astfel realizate incat poluarea totala sa fie zero. Compania eBay va folosi serviciul Giving Works in beneficiul acestui proiect, oferind posibilitatea ca orice persoana, de oriunde de pe glob, sa doneze bani pentru finalizarea parcului.

    Tot in incinta parcului, chiar pe malul Lacului Red Rock, va fi construit si un hotel „verde”, unde vor putea locui vizitatorii. La margine vor exista nenumarate magazine, astfel incat Earthpark va fi un soi de miniplaneta independenta, care isi va produce singura energia si unde oamenii pot trai, macar pentru cateva zile, complet ecologic.

    Intregul parc va putea fi vizitat si on-line, prin internet, si se estimeaza ca va avea cel putin un milion de vizitatori pe zi.

    Ecosisteme viabile

    Premiera absoluta o reprezinta insa crearea unor ecosisteme viabile, prin „implantarea” a nu mai putin de 1.000 de specii de plante si animale mici, aduse din intreaga lume. Angajatii care vor deservi Earthpark vor prezenta grupurilor de vizitatori, ca la muzeu, fiecare ecosistem in parte si ce poate face omul pentru a-l proteja. Specialistii vor demonstra cum se face o instalatie de producere a curentului cu ajutorul unei turbine eoliene sau doar cu un panou solar, plasat in curte. Totul va fi functional si turistii vor vedea cu ochii lor ce trebuie sa facem, concret, pentru a ne salva planeta.

    Pe toate computerele din parc, care vor fi in jur de 100.000, se vor putea downloda materiale stiintifice, prospecte si proiecte ecologice pentru orice: pentru constructia unei case ecologice, pentru salvarea unei paduri sau doar pentru salvarea broscutelor de pe o pajiste. Compania Townsend Vision a inceput sa produca filmele educative si programele documentare necesare omului pentru a putea face fata problemelor secolului XXI.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *