Parlamentarii au in dezbatere un proiect de lege cu privire la organismele modificate genetic. Motivul pentru care alesii iau in discutie aceasta problema este lipsa informatiilor exacte cu privire la aceste organisme.
Subiectul organismelor modificate genetic este unul foarte controversat si discutat, insa specialialistii nu au ajuns inca la niste concluzii legate de siguranta acestora. Cu toate ca nu se stiu exact efectele acestora asupra sanatatii oamenilor, fermierii europeni folosesc soia modificata genetic pentru hranirea animalelor a caror carne ajunge pe rafturile magazinelor.
Achim Irimescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii, a declarat ca inca nu stie daca omul este sau nu afectate de consumul animalelor care se hranesc cu organisme modificate gentic.
Efectele negative nu au fost inregistrate, insa, in lipsa unor date exacte, sunt luate in calcul efecte adverse intarziate printre care efecte alergice sau toxice la oameni si sensibilitatea ridicata a agentilor patogeni care ar facilita raspandirea bolilor infectioase.
Agricultorii care se ocupa de cultivarea legumelor ecologice nu se pronunta cand vine vorba despre efectele acestor organisme asupra oamenilor, insa recunosc faptul ca ele pot avea unele efecte negative asupra mediului.
Astfel de efecte sunt dezvoltarea rezistentei plantelor parazite la ierbicide, cat si pericolul incrucisarii formelor salbatice cu formele cultivate.
Proiectul care reglementeaza utilizarea acestor organisme prevede amenzi de pana la 10 milioane de lei pentru cei care importa, cultiva sau comercializeaza organisme modificate genetic.