Pasarile ar putea reprezenta cheia ADN-ului cu care ar putea fi reprodusi dinozaurii care au locut pamantul acum 65 de milioane de ani.
Alsion Woolard, viochimist la universitatea Oxford este de parere ca ADN-ul pasarilor ar putea fi folosit in crearea unpr celule din care se dezvolte dinozaurii ce au inhabitat pamantul acum 65 de milioane de ani. Desi ideea nu este noua, si urmeaza indeaproape scenariul celebrului film Jurassic Park, Woolard considera ca este o solutie viabila si ca trebuie incercata. O incercare similara a teoriei a fost realizata de cercetatorii sin Australia, insa aceasta nu a avut succes.
”Stim ca pasarile sunt descententii directi ai dinozaurilor. Am putea oare intoarce genetica reactivand aceste gene? Dificultatea ar fi in gasirea unor elemente de ADN ale dinozaurilor, apoi recrearea acestuia in cantitate suficienta pentru reproducerea celulara. Cu alte cuvinte trebuie sa de-evoluam ADN-ul pasarilor pentru a fi cat mai aproape de cel al dinozaurilor.” a delcarat Alsion Woolard.
La fel ca si dezbaterea legata de clonare, o multime de cercetatori dezbat problema etica a acestui subiect. Eu personal imi mai aduc aminte ce s-a intamplat in Jurassic Park si sincer nu cred ca suntem siguri nici daca toti acesti cercetatori se muta pe o insula in mijlocul Pacificului. Si cu toate astea ma incanta foarte mult acest subiect.