Pata de petrol din Marea Neagra nu va ajunge la noi

„Unda de soc” a accidentului ecologic produs in regiunea stramtorii Kerci din Ucraina pare a ocoli tarmul romanesc. O expeditie efectuata de specialisti din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” din Constanta, in zona Gurilor Dunarii, la varsarea in mare, a permis o evaluare a situatiei existente.

In urma cu mai bine de doua saptamani, pe fondul unei puternice furtuni in zona de nord a Marii Negre, un petrolier rusesc s-a rupt in doua, iar alte ambarcatiuni, de dimensiuni mai reduse, si-au pierdut incarcatura de sulf si produse petroliere. Dat fiind volumul foarte mare al cantitatii poluante, peste 6.000 de tone de pacura si sulf, specialistii rusi au prog-nozat ca poluarea in zona va dura cel putin 180 de zile, iar regiunea afectata se va reface cel mai devreme dupa 10 ani.

Expeditia cercetatorilor de la INCDM a constat in prelevarea de probe de apa, sedimente si organisme, avandu-se in vedere circulatia generala nord-sud a cu-rentilor din Marea Neagra si tendinta de deplasare a maselor de apa spre coasta vestica. Rezultatele preliminarii ale masuratorilor efectuate in zona indica faptul ca probabilitatea ca anumite cantitati de material poluant sa ajunga in regiunea costiera a litoralului romanesc este deosebit de redusa.

Un potential impact, dar putin important, ar fi posibil doar daca in perioada urmatoare s-ar manifesta vanturi puternice, cu viteza de peste 10 m/s, din sectorul estic, pe o durata de cinci-sapte zile. Dar, avand in vedere regimul mediu statistic, din aceasta perioada a anului, probabilitatea unei astfel de circulatii este foarte redusa. Din experienta existenta se poate estima ca eventualele componente plutitoare vor disparea lent sau se vor deplasa spre tarmul turcesc.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *