Peste 2,8 milioane lei pentru a proteja patrimoniul natural de pe Crisul Alb si Crisul Negru

Rezerva?ie din România unic? în Europa, în risc maxim de dispari?ie
Peste 2,8 milioane lei pentru a proteja patrimoniul natural de pe Crisul Alb si Crisul Negru.

Un stil de viata sanatos porneste de la ceea ce ne inconjoara, iar organizatiile si asociatiile nonguvernamentale aradene au inteles ca actiunile din spectrul ecologic au efect doar daca sunt si sustinute financiar. Astfel, Programul Operational Sectorial Mediu a fost o buna ocazie pentru cei ce au dorit sa se dedice protectiei naturii sa aplice, sa intocmeasca proiecte si sa lupte pentru implementarea lor.

Habitate si specii protejate

Asociatia pentru Promovarea Valorilor Naturale si Culturale ale Banatului si Crisanei „Excelsior” Arad a accesat o finantare europeana de 2,3 milioane lei pentru a derula activitati de protectie si imbunatatire a biodiversitatii si patrimoniului natural din Campia Crisului Alb si Crisului Negru. Practic, prin acest proiect, aradenii vor sa conserve sapte habitate si 165 de specii de importanta comunitara si nationala, prin elaborarea planului de management pentru Complexul AP Crisuluri.

Ariile protejate ce sunt in custodia Asociatiei Excelsior si care vor fi incluse in proiect sunt: Campia Crisului Alb si Crisului Negru, Crisul Alb, Nadab-Socodor-Varsand, Lunca Teuzului, Rezervatia de soluri saraturate de la Socodor, Rezervatia Arboretul Macea, Padurea Socodor si Padurea Lunca.

„Principala activitate a proiectului o constituie elaborarea si aprobarea planului de management al Complexului AP Crisuri, activitate care presupune inventarierea, cartarea, evaluarea statutului de conservare, stabilirea masurilor de conservare a speciilor si habitatelor vizite de proiect si altele”, a punctat Mircea Leschian, director al asociatiei.

Desfasurare in teritoriu

Proiectul va fi implemenat la nivelul judetelor Arad si Bihor, in localitatile: Cermei, Chisineu Cris, Curtici, Graniceri, Macea, Misca, Olari, Pilu, Santana, Socodor, Sintea Mare, Sepreus, Simand, Zarand, Zerind, Avram Iancu. Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni, cu ultim termen de finalizare 17 octombrie 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *