Patru localitati din Delta Dunarii vor beneficia de infrastructura verde si servicii pentru ecoturism si pescaturism

  Legea junglei, în Delta Dun?rii: HOTEL f?r? autoriza?ie de mediu
  Patru localitati din Delta Dunarii vor beneficia de infrastructura verde si servicii pentru ecoturism si pescaturism
  Patru localitati din Delta Dunarii vor beneficia de infrastructura verde si servicii pentru ecoturism si pescaturism

  Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23 a prezentat trei dintre cele mai ample proiecte initiate in Delta Dunarii, care pot demonstra ca ecoturismul si infrastructura verde pot oferi acestei zone un viitor sustenabil. Principala caracteristica a acestor proiecte este ca, la finalizare, ele vor apartine comunitatilor locale si integrate in activitatea curenta a locuitorilor.

  „M-as bucura sa pot spune, peste cativa ani, ca am pus semintele unor proiecte frumoase, care merg bine, si care dupa ce au fost sadite si ingrijite dupa puterile mele, au trecut in mainile celor pe care i-am avut in gand atunci cand am pornit la treaba: oamenii din Delta, cei carora le sunt dator cu copilaria mea, cu omul care sunt acum si felul de a privi lumea” – a spus Ivan Patzaichin

   

  Proiectul Crisan + Caraorman + Mila 23 – Ecoturism pentru viitor isi propune sa defineasca o identitate comuna a zonei din perimetrul acestor localitati, care sa se poata transforma intr-o destinatie ecoturistica cu marca proprie. Instrumentele cu care opereaza acest proiect sunt

  • educationale (specializari de ecoturism pentru operatorii de pensiuni din zona, material didactic privind valorile ecoturismului pentru profesorii si elevii scolilor din cele trei comunitati, un centru de promovare si educatie interactiva despre Delta Dunarii la Muzeul Satului din Bucuresti),
  • infrastructura verde (construirea de facilitati pentru birdwatching la Sanctuarul pasarilor de la Caraorman) si
  • operationale (realizarea unui traseu-pilot culinaro-turistic). Insa cel mai important efect pe care il urmarim este intarirea coeziunii de grup dintre comunitati si increderea ca lucrul in comun poate pune triunghiul Crisan + Caraorman + Mila 23 pe harta destinatiilor premium din Delta.

  Proiectul Lotca Habitat va introduce in vorbirea curenta un termen inca necunoscut: pescaturismul. Acest tip de activitate turistica (invitarea turistilor sa incerce, alaturi de pescari, o zi din viata acestora) are un mare potential de atractivitate in Delta, unde turistii cauta experiente noi, care sa ii apropie de natura si de cultura locului. Proiectul are trei componente:

  • infrastructura verde (prin construirea unor lotci traditionale, ce urmeaza a fi folosite in proiect),
  • operationala (realizarea traseelor de pescaturism),
  • educationala (de formalizare si transfer ulterior catre alte familii din Mila 23 a modalitatii de a oferi un serviciu turistic unic in Romania).

  Proiectul Stabilirea unui mecanism ecologic de reintegrare sociala a detinutilor urmareste sa acorde detinutilor abilitati de reinsertie sociala, prin instruirea lor in meserii de nisa, care sa le ofere un avantaj competitiv, dar mai ales sa sensibilizeze opinia publica cu privire la optiunile de reintegrare in societate. Detinutii vor fi instruiti in meserii ecologice, inclusiv in cea de constructor de case eco, si vor participa la construirea a 5 case, pe grindul Tataru al penitenciarului de la Chilia. Proiectul combina trei elemente principale:

  • educatie (prin organizarea de cursuri pentru meserii pentru detinuti din mediul defavorizat si cu nivel scazut de scolarizare),
  • realizare de infrastructura durabila (prin realizarea unor case traditionale, cu materiale si metode specifice Delta, care vor fi utilizate apoi ca ateliere de invatare pentru alte meserii eco, cum ar fi tamplariemarangozerie(constructor de barci din lemn), impletituri de rachita si olarit) si
  • constientizarea publicului cu privire la soarta detinutilor (in principal prin realizarea, in cele 5 case eco construite, de evenimente publice).

  Astazi se lanseaza concursul de idei pentru arhitectura, in urma caruia vor fi realizate proiectele celor 5 case ce se vor construi pe grindul Tataru, la Chilia.

  Proiectele sunt finantate din fonduri externe (Mecanismul Financiar Norvegian, Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European si fonduri ale Agentiei Germane de Cooperare Internationala), si desi sunt localizate in principal in triunghiul Crisan – Caraorman – Mila 23 si in localitatea Chilia, activitatile pe care le propun pot reprezenta solutii pentru intreaga Delta. Reteaua de parteneri cu care sunt derulate proiectele a fost construita de Asociatie cu rabdare, in speranta ca valoarea adaugata pe care o poate aduce cooperarea autentica (mai ales intr-un spatiu unde mobilitatea reprezinta un handicap), poate restaura increderea comunitatilor din Delta de a prelua initiativa in stabilirea drumului propriu catre dezvoltare durabila.

  Proiectul Crisan+Caraorman+Mila 23 – Ecoturism pentru viitor este derulat in parteneriat cu Administratia Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii, Primaria Crisan si Societatea Ornitologica Romana, si este finantat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014 – componenta 3 – Dezvoltare durabila. Proiectul a demarat in iunie si se va finaliza in aprilie 2016. Bugetul administrat de toti partenerii este de 158.788 EUR, dintre care 10% cofinantare din surse proprii.

  Proiectul Lotca Habitat este derulat in parteneriat cu ARBDD, Asociatia pentru Ecoturism din Romania (AER) si este finantat de Agentia Germana de Cooperare Internationala prin Danube Competence Center (platforma de cooperare in domeniul turismului din regiunea Dunarii). Proiectul va dura din iulie 2014 pana in iunie 2015, iar bugetul total este de 29.000 EUR, din care 25% din contributii proprii.

  Proiectul Stabilirea unui mecanism ecologic de reintegrare sociala a detinutilor este un proiect pre-definit, finantat in cadrul Mecanismnului Financiar Norvegian 2009 – 2014 si derulat in parteneriat cu Administratia Nationala a Penitenciarelor, South Regional Office – Bastoy Prison, Norvegia si RomanoButiQ. Se deruleaza in perioada iunie 2014 – aprilie 2016. Bugetul administrat de Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23 si RomanoButiQ pentru proiectarea si constructia caselor, cursurile de formare, si pentru activitatile de constientizare cu privire la posibilitatile de reintegrare ale detinutilor este 414.250 EUR.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *