Pe cursul Tamisei se va construi un nou baraj antiinundatii

Un dig de 20 miliarde de lire sterline va fi construit pe cursul Tamisei pentru a preveni potentiale inun-datii in capitala britanica.

Ministrul mediului din Marea Britanie, Phil Woolas, sustine ca probabilitatea ca Londra sa fie inundata s-a dublat de la constructia barajului Woolwich din 1983. Studii de fezabilitate arata ca pana in 2030 actualul baraj n-ar mai putea face fata debitului Tamisei.

Ultima data cand centrul Londrei a fost puternic inundat s-a intamplat in 1928, cand 14 oameni au disparut.

Apoi, in 1953, au avut loc alte inundatii puternice pe coasta de est a fluviului. Daca apele ar fi ajuns atunci in centrul intens populat al Londrei, pagubele ar fi fost catastrofale. Nivelul Tamisei creste din mai multe motive – pe de o parte, ridicarea nivelului marii, furtunile puternice, dar si dinamica arhipelagului britanic.

Din aceste motive, nivelul fluviului creste cu 60 de centimetri pe secol, spun specialistii. Masura amplasarii unui nou baraj ia in calcul si instabilitatea meteorologica din ultimul timp.

Vechiul baraj are porti rotative

Viitorul dig va fi construit mai spre est decat actualul sistem de aparare. “Ar trebui sa ne intrebam daca infrastrucura barajului vechi mai este de actualitate. Intr-adevar, are sisteme de securitate in cazul unor atacuri teroriste, dar conditiile climatice sunt tot mai surprinzatoare”, argumenteaza Phil Woolas.

Conceptul vechiului baraj – sub forma unor porti rotative – apartine lui Charles Draper, iar constructia a costat aproape 1,3 miliarde de lire sterline.

Cele patru porti centrale au o lungime de 60 de metri si cantaresc 3.500 de tone fiecare. In 2005, specialistii sugerau ca e nevoie de o lungire a actualului baraj cu 16 km. Pentru inceperea proiectului, ministrul sustine ca este nevoie de o evacuare masiva in Gloucestershire, unde au fost inundatii luna trecuta. Se pare ca aceasta va fi cea mai mare evacuare pe timp de pace din istoria Marii Britanii.

Sursa: Adevaruk

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente