Terenul din jurul statiei de epurare de la Vidra a fost poluat dupa ce obiectivul a intrat, oficial, in revizie.Localnicii spun ca deversarea apelor uzate la intamplare este o obisnuinta. Comisarii de mediu au mers la fata locului si au stabilit ca nici poluarea de ieri nu a fost una accidentala
Tone de ape uzate si gunoi rezultat in urma epurarii au ajuns pe un camp dar si in albia raului Putna.
Mai multi localnici din Vidra au anuntat autoritatile de mediu dupa ce s-au saturat de mirosurile degajate de statia de epurare din localitate.
Localnicii au reclamat deasemenea ca, in repetate randuri, apele uzate si mizeria din statia de epurare sunt evacuate in albia raului Putna printr-un canal.
„Nu e prima data cand se intampla asa ceva. E obisnuinta, noi, cei care locuim in zona nu mai putem sta din cauza mirosurilor si a mizeriei care a fost acum aruncata chiar si in apele Putnei”, a declarat Gigi Vasile, vecin cu statia de epurare. La verificarile efectuate ieri dupa amiaza de Garda de Mediu si de SGA, mare parte din reclamatie s-a confirmat.
„Am dispus masuri imediate pentru limitarea efectelor poluarii. Ca o concluzie a celor gasite de comisarii Garzii pe teren, e vorba de o poluare cauzata de o revizie a statiei de epurare. Aceasta nu a fost facuta cu respectarea normelor de mediu, iar apele au fost deversate, printr-un canal, pe terenul din apropiere”, a declarat Gheorghita Berbece, directorul Garzii de Mediu Vrancea.
Indiferent de concluziile finale ale raportului, amenda minima este de 3.000 lei si poate ajunge pana la 6.000 de lei.
Cei de la SGA considera ca apele raului Putna nu au fost afectate insa monitorizeaza cu atentie situatia pentru a evita poluare apelor. Acestia spun ca Primaria a luat deja masuri pentru a blinda canalul prin care apele uzate se scurg in Putna.
„A fost doar o revizie”
Primarul comunei Vidra spune ca la statia de epurare s-a facut doar o revizie.
„Nu e nicio problema de mediu, e o revizie cu acceptul autoritatilor, cu specialisti. Nu e nicio poluare”, a afirmat primarul Nica Micu, chiar si in fata comisarilor de mediu care erau prezenti la Vidra.
Mai mult decat atat, edilul comunei a incercat sa speculeze ca acuzele i-ar fi fost aduse de adversari politici, care au fost la originea reclamatiilor.
Primarul nu a spus insa daca avizele necesare au fost obtinute in timpul prevazut de lege sau daca unele au mai fost „uitate”.
In urma cu trei saptamani, un alt incident de mediu a dat de lucru comisarilor de mediu care au gasit dejectii de la porci pe hectare intregi din apropierea comunei Golesti.
Sursa: Adevarul