Pericol ecologic in Sudul Moldovei. Unii deputati se eschiveaza si amana dezbaterile

Pericol ecologic în Sudul Moldovei. Unii deputa?i se eschiveaz? ?i amân? dezbaterile
Pericol ecologic in Sudul Moldovei. Unii deputati se eschiveaza si amana dezbaterile
Pericol ecologic in Sudul Moldovei. Unii deputati se eschiveaza si amana dezbaterile

Deputatii se eschiveaza sa puna astazi in dezbateri un subiect sensibil, ce tine de extragerile de petrol din Rezervatia Prutul de Jos, Cahul. Chiar daca asupra acestuia au insistat mai multi legiuitori din randurile liberalilor si a liberalilor-reformatori, unii deputati comunisti si democrati au cerut ca acesta sa fie amanat sau sa fie respins, motivand faptul ca proiectul in cauza ar prejudicia interesele unui agent economic.

Problema descrisa de catre unul dintre autorii proiectului, Ana Gutu, consta in faptul ca Rezervatiei naturale de stat Prutul de Jos i-au fost aduse mai multe daune in urma activitatii de extragere a petrolului si gazelor naturale de catre compania Valiexchimp. Aceasta se intampla in satul Valeni, iar satenii acestuia s-au plans ca muncesc in conditii insalubre si au avut retineri de salarii pentru 3 luni de zile.

De aceasta situatie este invinuit si actualul presedinte al ASM, Gheorghe Duca, „care ar fi permis extractia de rezerve naturale in aceasta rezervatie”, sustine Ana Gutu. Aceste forari au inceput in anii 90, cand Guvernul a concesionat o parte din Rezervatia Stiintifica de stat Prutul de Jos – companiei Redeco, iar ulterior in 2007 – a fost concesionat dreptul de forare companiei Valiexchimp, condusa de omul de afaceri Valentin Bodisteanu.

„Actualele reglementari nicidecum nu protejeaza rezervatiile stiintifice, dat fiind faptul ca extragand gaze naturale sau petrol, compania respectiva aduce prejudicii enorme fondului ariilor naturale, dar si bugetului public central si local. Am adus si cifre concrete ca profitul zilnic curat al companiei este de 300 de mii de lei, iar in bugetul primariei ei achita doar 20 mii de lei pe luna. Bugetul salarial este 100 mii lei pe luna, mai mult decat atat: ei nu au achitat nici un impozit la stat”, a atras atentia Ana Gutu.

Cu obiectii fata de acest proiect a venit democratul Sergiu Sarbu, care a spus ca acesta va aduce prejudicii agentului economic, dar a si intrebat daca nu vine in contradictie cu o alta lege, care prevede activitatea economica a agentului.

Tot in apararea companiei Valiexchimp au venit si unii deputati comunisti, care au cerut ca Ana Gutu sa verifice datele pe care le detine, considerandu-le eronate. Vicepresedintele Comisiei parlamentare Mediu si Schimbari Climatice, Nae-Simion Plesca, a mentionat ca membrii comisiei au votat pentru respingerea acestui proiect de lege.

Ana Gutu a relatat pentru Politik.md ca Valiexchimp extrage zilnic 50 de tone de petrol si gaze, iar tergiversarea are loc din cauza ca la mijloc sunt interese economice. Conform legii, dupa ce se inchide o fantana din care s-a extras zacamantul, compania este obligata sa restabileasca zona ecologica, adica sa sadeasca pomii si sa asigure echilibrul ecologic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *