BBC scrie ca jumatate dintre cei 30 de kilometri din jurul centralei de la Cernobal sunt formati din paduri de conifere, iar un eventual incendiu de vegetatie ar crea un „nor radioactiv devastator”.
Jurnalistul Patrick Evans a mers in zona si a vazut cum localnicii culeg si vand coacaze, desi acestea contin strontiu radioactiv si nu sunt deloc recomandate de specialisti. De obicei, cand se stabileste „radioactivitatea” unor alimente, masuratorile se refera numai la cantitatile de cesiu, nu si de alte elemente radioactive, sustine jurnalistul.
Evans spune ca, in ultimii ani, tot mai multi oameni se aventureaza in „zona de excludere”, pe o raza de 30 de kilometri fata de centrala nucleara de la Cernobal, unde in urma cu 26 de ani a avut loc o explozie devastatoare.
Oamenii se intorc pentru a cultiva pamantul, care era considerat foarte roditor inainte de dezastrul nuclear. In plus, autoritatile planuiesc sa planteze si alte conifere, care ar produce un adevarat dezastru daca lua foc, scrie BBC.
Un incendiu in Cernobal ar fi o „bomba nucleara” pentru Europa
Expertii ucraineni sustin ca, in cazul unui incendiu de vegetatie, deasupra Cernobalului s-ar forma o „bomba nucleara”, mai exact un nor radioactiv care s-ar putea intinde in toata Europa, scrie BBC.
De altfel, sursa noteaza ca pompierii din apropierea Cernobalului intra in alerta imediat ce izbucneste un incendiu, stiind potentialul pericol care ii asteapta. Multi dintre ei au fost la fata locului in 1992, cand a izbucnit un puternic incendiu de vegetatie. Unii au experimentat o „senzatie metalica” pe piele, dar au trebuit sa stinga focul indiferent de consecinte.
Pompierii spun ca un alt incendiu mare de vegetatie in Cernobal ar fi „catastrofal” pentru Ucraina si, foarte posibil, pentru agricultura din Europa. BBC conchide spunand ca lumea tinde sa uite evenimentele tragice de la Cernobal, insa pompierii si le reamintesc cu ocazia fiecarei veri toride.