Pericol: pentru a scăpa de interdicții, producătorii de plastic ar putea vinde produsele de unică folosință ca reutilizabile

Autor: Rethink Plastic Alliance
Traducere: Silviu Lungu

Pentru a eluda interdicțiile impuse de UE, producătorii de plastic ar putea comercializa obiectele de unică folosință drept produse reutilizabile. Activiștii de mediu cer Parlamentului european să acopere lacunele din legislație

Alianța de ONG-uri Rethink Plastic avertizează că, în urma modificărilor făcute recent în Parlamentul European la proiectul reglementărilor UE referitoare la obiectele din plastic de unică folosință, producătorii vor putea comercializa obiecte de tipul paharelor din plastic de unică folosință drept produse reutilizabile. Comisia de mediu a Parlamentului european a votat o propunere care introduce noi reguli pentru plastic, inclusiv interzicerea anumitor produse de unică folosință din plastic responsabile de poluarea marină, cerând guvernelor europene să stabilească ținte pentru reducerea utilizării altor produse.

Activiștii sunt îngrijorați că definiția propusă de Comisie pentru obiectele de unică folosință este prea restrictivă, ajutând producătorii să evite cu ușurință interdicțiile și permițându-le să ignore țintele de reducere și celelalte măsuri de diminuare a poluării cu plastic. [1]

Vorbind în numele alianței Rethink Plastic, directorul de politici în domeniul substanțelor chimice al Greenpeace EU, Kein Stairs, a declarat: „Această lacună este o omisiune serioasă a Parlamentului și nu are sens. Toți știm ce sunt paharele de unică folosință sau paiele pentru băuturi – dacă firmele le vor promova ca obiecte reutilizabile nu vom putea opri poluarea din râurile și oceanele noastre. O țestoasă care se îneacă cu plastic etichetat altfel este tot o țestoasă moartă.”

Comisia de mediu a adăugat sacoșele ușoare din plastic, recipientele din polistiren pentru mâncare și băuturi și obiectele făcute din plastic oxodegradabil [2] la lista produselor interzise propusă inițial de Comisia Europeană. Reglementările vor cere de asemenea ca PET-urile să fie făcute în proporție de 35% din plastic reciclat și vor introduce obiective de colectare și reciclare pentru echipamentele de pescuit, un factor important al poluării marine.

Mișcarea globală Break Free From Plastic a publicat rezultatele a 239 acțiuni de curățare și identificare a mărcilor responsabile de poluare din 42 de țări de pe șase continente care au dezvăluit dimensiunile poluării cu plastic. Companiile responsabile de majoritatea poluării cu plastic sunt Coca-Cola, PepsiCo și Nestlé. Detalii pe bit.ly/brandauditreport2018.

Totodată, o petiție cu peste 260.000 de semnături care solicită ca legislația să tragă la răspundere companiile pentru poluarea cu plastic a fost înaintată membrilor comisiei de mediu a Parlamentului European de către Rethink Plastic, Break Free From Plastic și Sum of Us.

NOTE:

[1] Definiția susținută de comisia de mediu a Parlamentului European privește orice produs din plastic “conceput sau scos pe piață pentru a fi utilizat o singură dată într-o perioadă scurtă înainte de a fi aruncat.”

[2] Plasticul oxodegradabil este un așa-zis plastic biodegradabil, dar în realitate acesta se descompune în mici fragmente și contribuie la poluarea cu micro-plastic din oceane și din alte ecosisteme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *