Recente masuratori ale Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare, CNCAN, a bagat spaima in locuitorii orasului Navodari: cele peste 2 milioane de tone de fosfogips depozitate in curtea societatii Marway Fertilchim prezinta un nivel crescut de radiatii, cu implicatii deosebite asupra localnicilor. Potrivit directorului Autoritatii de Sanatate Publica Constanta, dr. Marius Enescu, CNCAN a stabilit ca fosfogipsul prezinta un continut radioactiv care depaseste, pentru radionuclizii identificati – uraniu 238 si radiu – nivelurile de excludere din Normele Fundamentale de Securitate Radiologica. „Avand in vedere ca procesul de fabricatie este sistat, precum si faptul ca analizele efectuate nu sunt suficiente pentru a concluziona ca prezenta batalurilor de fosfogips a condus la depasirea limitei de doze suplimentare pentru populatie, CNCAN a identificat o situatie de expunere cronica la radiatii cu caracter potential”, explica dr. Enescu.
Pentru ca oricine avea acces la materialul periculos, CNCAN a obligat societatea poluatoare sa ia masuri imediate de izolare si protectie a batalurilor. Trebuie sa se realizeze cat
mai urgent imprejmuirea cu gard si asigurarea pazei perimetrului societatii; populatia din zona sa fie avertizata cu panouri; trebuie acoperite batalurile; trebuie monitorizata radioactivitatea trimestrial. Totodata, se impune evaluarea dozei de radiatii incasate deja de populatie si cauzata de prezenta batalurilor de fosfogips in mediu.
Mai mult, ASPJ a cerut sa i se anuleze societatii decizia de a comercializa fosfogipsul – ingrasamant chimic folosit in tratatea terenurilor agricole. Laboratorul de igiena a radiatiilor ionizante al ASPJ a prelevat probe din haldele de steril din incinta societatii, unde de ani intregi sunt depozitate cantitati impresionante de fosfogips. Atunci probele au aratat un continut de uraniu de 238, de 10 ori mai mare decat nivelul lui la sol, si un continut de radiu de 12 ori mai mare. Societatea din Navodari si-a sistat activitatea de mai mult timp, iar dupa ce a primit rezultatul analizelor dispuse de CNCAN a cerut o contraexpertiza.
Sursa: Gardianul