Pericolul poluarii apelor

„In primul rand, se incalca legislatia privind modul de depozitare a deseurilor. Aceasta inseamna amenzi inclusiv pentru primari si administratiile locale. Bega este cea mai poluata cu gunoaie”, a declarat Titu Bojin (foto), directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Timis.
In acest moment, la nivelul satelor din Regiunea V Vest, cu cele patru judete -Hunedoara, Caras-Severin, Arad si Timis – managementul deseurilor se realizeaza in proportie de 10%, ceea ce reprezinta o adevarata catastrofa la adresa protectiei mediului inconjurator, mai ales ca tara noastra este membru al Uniunii Europene. Fiindca situatia este foarte grava, Planul Regional de Gestionare a Deseurilor (PRGD), lansat oficial si in Timisoara, in luna septembrie, de catre Agentia Regionala de Protectia Mediului (ARPM) Timisoara, prevede ca pana in anul 2009 gestionarea gunoaielor la sate sa se realizeze in proportie de 90%. „Autoritatile locale trebuie sa implementeze masurile prevazute de PRGD, fiindca vom trai intr-un mediu mai sanatos”, a afirmat Gabriela Lambrino, directorul executiv al ARPM Timisoara.
Este infectata si panza freatica
Din pacate, la nivelul satelor din Timis, managementul deseurilor este dezastruos, iar rezultatul se vede foarte usor numai daca traversezi localitatile sau daca faci o „excursie” pe malul raurilor Bega, Timis sau Barzava, sa nu mai vorbim de paraurile mult mai mici si neinsemnate, care trec prin sate. Majoritatea malurilor acestor ape sunt pline cu gunoaie si PET-uri aruncate de sateni. Efectul? Apele si aerul sunt poluate astfel, si exista pericolul infectarii panzei freatice, cu efecte extrem de grave pentru populatie. In momentul ploilor si umflarii apelor, gunoaiele antrenate de viitura formeaza diguri la podete, iar apa infectata se imprastie pe terenurile agricole, provocand si mai mari dezastre. Fiindca situatia este grava, Directia Apelor Banat (DAB) a finalizat un control tematic de salubrizare si igienizare a malurilor cursurilor de apa din Spatiul Hidrografic Banat. Actiunile au vizat, in primul rand, marile aglomerari urbane, precum si zonele aflate in amonte de prizele de captare a apei pentru populatie. In urma actiunii de salubrizare, au fost verificate si curatate sectiunile de scurgere in zona podurilor si podetelor. Au fost controlate, in special, primariile unde s-au constatat nereguli la controalele precedente.
Nu a inceput constructia viitorului depozit ecologic de la Ghizela
Inspectorii DAB au verificat 31 de primarii din judetele Timis si Caras-Severin. La 16 primarii au fost incheiate procese-verbale de constatare cu avertisment, impunandu-se masuri de salubrizare a deseurilor dispersate pe maluri sau cursuri de apa si termene ferme de executare a acestora.
Primaria Naidas, pentru existenta mai multor depozite de deseuri necontrolate, a fost amendata contraventional cu 75.000 lei si s-a dispus termen ferm de remediere a deficientelor constatate. „In primul rand, se incalca legislatia privind modul de depozitare a deseurilor. Aceasta inseamna amenzi inclusiv pentru primari si administratiile locale. Bega este cea mai poluata cu gunoaie, fiindca este la indemana oricui sa iasa pe malul apei. Unii vin si arunca din portbagaj moloz, PET-uri si alte gunoaie”, a declarat Titu Bojin, directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Timis. Specialistii DAB lucreaza la documentatia pentru pregatirea proiectului de dragare a Begai. Se spera ca pana la sfarsitul anului sa fie gata, insa Bojin a precizat ca se cauta solutii din punctul de vedere al eliminarii noroiului prin conducte, diluare si pompare sau prin transport direct. „Un vis al nostru mai vechi este sa facem raul Bega navigabil”, a spus Bojin. Pentru a se pune capat invaziei deseurilor, conform PRGD, pana in 2010, obligatoriu, cele patru judete din Regiunea V Vest trebuie sa finalizeze noile depozite ecologice. Din pacate, in Timis, la depozitul ce urmeaza sa se construiasca la Ghizela nici macar nu au demarat lucrarile, cu toate ca in ianuarie 2009 trebuie sa fie gata.

Sursa: Ziua de Vest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *