Peste 230 de firme si 18 ocoale silvice din judet au solicitat Inspectiei Silvice si de Vanatoare Bistrita conturi in vederea utilizarii aplicatiei ,,Wood Tracking” care face parte din sistemul de monitorizare a operatorilor care introduc pe piata lemn si produse din lemn, “Radarul padurii”, instituit de Doina Pana.
Inspectorul sef Daniel Pop de la Inspectoratul de Regim Silvic si de Vanatoare (ITRSV) a spus, miercuri, la o sedinta a Colegiului prefectural ca s-au introdus obligatii noi pentru operatorii care introduc pe piata lemn si produse din lemn.
“Inca din anul 2008 este instituit la nivel national Sistemul informational integrat de urmarire a materialelor lemnose, denumit SUMAL, pentru urmarirea transabilitatii lemnului recoltat din paduri si pentru furnizarea de informatii statistice. Utilizarea SUMAL este obligatorie pentru ocoalele silvice si pentru toti operatorii economici, denumiti profesionisti care recolteza, depoziteza, prelucreaza, comercializeaza sau efectueaza operatiuni de import-export cu materiale lemnoase. Incepand din data de 8 octombrie 2014 toti profesionistii vor trebui sa fie echipati cu dispozitive de tipul telefoanelor mobile sau tabletelor care sa le permita o conexiune mobila permanenta cu SUMAL, aparatul trebuie sa aiba receptor GPS integrat iar abonamentul de date sa permita cel putin 100 MB trafic lunar. Profesionistii vor avea nevoie de aplicatia „Wood Tracking”, care se descarca gratuit pe telefonul mobil sau pe tableta”, a spus Pop.
El a declarat ca, la momentul inceperii transportului materialelor lemnoase de la locul de recoltare /depozitare /achizitie /custodie /transbordare /dupa acordarea liberului de vama in cazul importului, emitentul avizului de insotire are obligatia incarcarii online sau offline, dupa caz, de pe orice terminal electronic pe care ruleaza aplicatia SUMAL, denumit dispozitiv, aflat in mod obligatoriu la locul inceperii transportului, a informatiilor standardizate in aplicatie, in vederea transmiterii acestora.
“Incepand din data de 8 octombrie 2014 este obligatorie inscrierea pe avizul de insotire a codului unic si a datei, orei, minutului si aplicatiesecundei emiterii codului; acest cod se genereaza online de catre SUMAL cu ajutorul aplicatiei „Wood Tracking”. Daca la locul incarcarii materialului lemnos in mijlocul de transport nu exista semnal GSM, sistemul genereaza un cod offline, iar la momentul intrarii mijlocului de transport intr-o zona cu semnal GSM, SUMAL va genera automat un cod online. Masa lemnoasa a carui aviz de insotire nu contine codul unic se considera fara provenienta legala si se va confisca. Destinatarul masei lemnoase va avea obligatia ca inainte de receptionarea masei lemnoase sa acceseze SUMAL si sa verifice veridicitatea codului unic si a datei, orei, minutului si secundei emiterii codului unic. Materialele lemnoase la care veridicitatea codului unic, a datei, orei, minutului si secundei inscrise in avizul de insotire nu se confirma, sunt considerate fara provenienta legala si se vor confisca”, a mai spus Daniel Pop.
Conform sursei citate, personalul silvic, angajatii operatorilor economici care emit avize de insotire a masei lemnoase transportate precum si cei care efectueaza transportul, care in mod obligatoriu vor folosi SUMAL, vor avea cate un cont de utilizator al SUMAL si o parola personalizata. Contul si parola se obtin dupa ce ITRSV va introduce in SUMAL datele standardizate ale persoanelor fizice care vor accesa aplicatia SUMAL, setand ca angajator operatorul economic respectiv si functia “silvicultor”, “operator avize online”, sau “transportator”, iar sistemul SUMAL va genera contul si parola pentru fiecare utilizator.
De asemenea, incepand cu data de 8 octombrie 2014 modelul documentelor cu regim special, respectiv avizele de insotire a materialelor lemnoase se vor schimba, iar utilizarea acestora de catre profesionisti se va face in baza unui Acord emis de catre ITRSV, care de asemenea se genereaza in sistemul SUMAL.
“Organele de control vor avea la dispozitie, in vederea verificarii codului online, aplicatia ,,iWood Tracking”, care va da posibilitatea identificarii locului de unde a fost incarcat materialulu lemnos in mijlocul de transport, prin indicarea coordonatelor geografice si pozitionarea acestora pe harta, precum si a datelor inscrise pe avizul de insotire a materialelor lemnoase. De asemenea, verificarile se pot face si in functie de numarul de inmatriculare al mijlocului de transport, precum si dupa seria si numarul avizului de insotire”, a spus el.
La nivelul judetului Bistrita-Nasaud, ITRSV Cluj Napoca, prin ISV Bistrita-Nasaud, a introdus in sistemul SUMAL un numar de 231 operatori economici si un numar de 18 ocoale silvice, care au solicitat pana la aceasta data conturi in vederea utilizarii aplicatiei ,,Wood Tracking”. De asemenea, pana la aceasta data, ISV Bistrita Nasaud a eliberat un numar de 129 acorduri de distribuire si utilizare a documentelor cu regim special.
In perioada testarii prevazuta in Ordinul Ministrului delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura nr. 596/2014 modificat cu OM 728/2014, ITRSV Cluj Napoca va prelua observatiile formulate de participanti, care vor fi analizate de directiile de specialitate din Departament si de specialistii IT in vederea imbunatatirii reglementarilor si a aplicatiilor SUMAL utilizate.
“Toate aceste noi modificari legislative au drept scop reducerea taierilor ilegale de masa lemnoasa din Romania, impiedicarea introducerii pe piata a materialului lemnos fara provenienta legala, precum si simplificarea si eficientizarea actului de control exercitat de organele abilitate cu privire la provenienta materialului lemnos”, a spus Daniel Pop.