De cat timp este nevoie pentru a construi 50.000 km de drumuri prin padurea tropicala? Un studiu recent arata ca in Amazonul brazilian o astfel de dezvoltare poate avea loc in doar trei ani.
Desi drumurile acopera doar o mica parte din suprafata totala a celei mai mari natiuni din America de Sud, efectul lor asupra ecosistemelor locale – in special asupra padurilor tropicale – poate fi imens. Intr-o incercare de a intelege mai bine efectul infrastructurii rutiere asupra Amazonului, cercetatorii de la Imperial College din Londra au utilizati hartile rutiere si imagini din satelit pentru a urmari dezvoltarea recenta a retelei de drumuri din Amazon.
Raportul echipei de cercetatori, care a fost publicat in aceasta luna in revista Regional Environmental Change, a concluzionat ca aproximativ 17.000 km de drumuri au fost construite in fiecare an in Brazilia intre 2004 si 2007. Retelele de drumuri s-au raspandit mai rapid in zonele recent populate, precum si in zonele in care a existat crestere economica.
Aceasta expansiune agresiva a retelei de drumuri a insemnat o contributie majora la defrisarea padurilor si distrugerea habitatelor intr- una din regiunile cele mai bogate in biodiversitate ale planetei. Dar, cartografiind reteaua de drumuri, cercetatorii spera ca pot ajuta eforturile viitoare de a opri distrugerea padurii tropicale din Brazilia.
„Este esential sa stim unde s-au construit drumuri si viteza cu care acestea se extind mai departe pentru a estima amploarea defrisarilor”, spune Rob Ewers de la Colegiul Imperial din Londra, om de stiinta si co-autor al studiului.
Efectele pe care drumurile le au asupra ecosistemelor locale se extind cu mult dincolo de suprafata pe care sunt construite drumurile in sine. Acestea includ schimbari de temperatura si umiditate a aerului si a solului, precum si circulatia animalelor.
Cercetari anterioare sugereaza ca anumite configuratii ale retelelor rutiere din Amazon sunt mai sustenabile decat altele. Un studiu din 2011 finantat de National Science Foundation, a constatat ca o configuratie „os de peste”, de exemplu, ofera o solutie care imbina dezvoltarea cu traiul in apropierea padurii. O astfel de retea permite drumurilor sa fie construite destul de departe unul de celalalt astfel incat animalele si ecosistemele conectate sa poata continua sa prospere in ciuda intruziunii infrastructurii umane.
Constructia de drumuri este doar unul dintre numerosii factori care conduc la defrisarea continua a celei mai mari paduri tropicale din lume. Incendiile forestiere au distrus peste 85,500 km patrati de padure intre 1999 si 2010, potrivit unui recent comunicat NASA.
Un raport recent al Grupului interguvernamental privind schimbarile climatice a constatat ca incendiile forestiere din Amazon vor afecta tot mai mult padurea, deoarece sezonul anual secetos din regiune – cunoscut si ca sub sezonul incendiilor – continua sa se extinda in fiecare an.
Exploatarile forestiere si agricultura contribuie, de asemenea, la distrugerea in continua a padurii Amazonului. Un expert considera ca pana la 90 la suta din toate terenurile defrisate in regiune au avut aceasta soarta pentru a face loc fermelor de bovine, industrie care este in extindere in Brazilia.