Peste 5.100 de rable, inlocuite cu masini noi

  Cei mai multi romani au optat pentru achizitionarea unei Dacii. Astfel, producatorul auto local si-a epuizat deja cota rezervata, de 1.731 de masini.
  programul rabla
  Un numar de 5.151 de persoane au fost acceptate de dealerii auto pentru a-si achizitiona un automobil nou, dupa casarea celui vechi, la peste trei saptamani de la demararea primei etape a programului „Rabla”, de reinnoire a parcului auto national, ne-au declarat reprezentantii Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM). Cererile reprezinta un sfert din numarul de masini alocate pentru prima etapa a programului (20.000 de unitati), demarata in 12 martie si care are termen de finalizare pe 29 mai.

  Pentru aceasta faza, statul a alocat 76 de milioane de lei. Pana acum, pentru cele 5.151 de masini casate, guvernul a platit peste 19,5 milioane de lei. „Dealerii auto au primit, pana la acest moment, 5.151 de note de acceptare, in cadrul programului de innoire a parcului auto vechi”, ne-a declarat Emilian Toba, sef serviciu in cadrul AFM.

  Cei mai multi dintre cei care si-au casat masina veche, respectiv 1.731, in locul primei de 3.800 de lei oferita de stat, au optat pentru achizitionarea unui automobil nou Dacia. Astfel, constructorul auto local si-a epuizat deja cota rezervata pentru prima etapa a programului (1.731 de masini). Locul doi in topul solicitarilor este ocupat de Renault, cu 800 de note de acceptare iar podiumul este intregit de Skoda, cu 524 de note. Urmeaza Hyundai (385), Ford (342), Opel (293) si Chevrolet (263). In cazul in care in prima etapa nu vor fi distribuite toate masinile pentru care au primit cota, producatorii sau distribuitorii nu vor intra in cea de-a doua etapa, conform legislatiei.

  Bonusul nu creste

  Ministrul mediului a declarat, cu putin timp in urma, ca prima de 3.800 de lei, oferita la casarea automobilului vechi, nu va fi marita anul acesta. O astfel de masura ar fi putut impulsiona programul. In acest sens totusi, este posibil ca „Rabla” sa fie extins si la persoanele juridice, potrivit lui Nemirschi. Guvernul a majorat, in acest an, numarul masinilor pentru care acorda prima, la 60.000 de unitati, de la 40.000 cat a fost anul trecut. In 2008, cota alocata nu a fost atinsa decat in proportie de 76%.

  REVERSUL MEDALIEI

  Prima de casare, „un instrument periculos”

  Cea mai consistenta prima de casare din Europa, de 2.500 de euro, este oferita de guvernul german. De aceasta pot beneficia toti posesorii de masini mai vechi de noua ani, pe care le caseaza la cumpararea unui automobil nou. In Franta, bonusul este de 1.000 de euro. Si guvernul olandez va introduce pana in vara o prima de casare care ar putea atinge valoarea de 1.750 de euro. Sunt voci care vad insa in prima de casare o solutie periculoasa, de moment. „Prima de casare este un instrument periculos. Cand nu va mai fi aplicata, vor veni timpuri dificile pentru constructorii auto. Acest gen de masuri sunt utile pentru stabilizarea pietelor auto, insa vanzarile vor scadea semnificativ atunci cand se va renunta la prima”, declara, luna trecuta, presedintele Peugeot-Citroen, Christian Streiff.

  Sursa: Evenimentul Zilei

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *